"Săptămâna Financiară" continuă tradiţia începută în urmă cu doi ani de publicare a informaţiilor referitoare la apartamentele scoase la vânzare prin executări silite, cu informaţii noi, preluate din lanţul legal executori - bănci.

16519-blocuri.jpgCa de obicei, acestea se numără printre cele mai ieftine apartamente de pe piaţă, dar informaţiile despre ele apar foarte rar în circuitul public. Pentru cei care sunt interesaţi de achiziţii mai ieftine, vânzarea acestor apartamente este programată în perioada imediat următoare.

Ţinem să subliniem că înainte de toate, principalul scop al acestei serii de materiale este acela de a aduce un plus de transparenţă acestor anunţuri, măcar prin trecerea lor în revistă. Cu alte cuvinte, considerăm că este de preferat să se ştie despre aceste licitaţii decât să nu se ştie.

Reguli

Pentru a cumpăra un astfel de apartament trebuie să depuneţi 10% din preţ într-un cont bancar la dispoziţia executorului. Banii trebuie depuşi de obicei cu o zi sau două înainte de data licitaţiei. În cazul în care nu se câştigă licitaţia, banii sunt primiţi înapoi, cum este şi prevăzut în art. 514 Cod procedură civilă. Trebuie doar făcută o simplă cerere în acest sens. Adresele executorilor sunt publice, uşor de găsit pe internet. Cel mai indicat este ca înainte de a vă hotărî să parcicipaţi la aceste licitaţii, să luaţi legătura cu executorul pentru a afla mai multe detalii.

Preţurile sunt transformate şi în valori aproximative în euro. Dacă uneori suprafeţele sunt mai reduse decât la suprafeţele apartamentelor noi, nu trebuie uitat, pe lângă plata mai redusă la întreţinere şi faptul că aici e vorba de suprafeţele utile şi nu de suprafaţa totală, aşa cum e trecut în cazul celor mai multe apartamente din ansamblurile rezidenţiale construite în ultimii ani.

Precizăm că, după citirea acestor articole, au existat persoane care au reuşit să cumpere astfel de apartamente, după prima sau a doua încercare. După publicarea acestei serii de articole, au fost destule comentarii de natură să descurajeze participarea la aceste licitaţii. În multe cazuri, aceste apartamente au fost cumpărate pentru investiţii. Mai precis, cu 5.000 - 10.000 de euro învestiţi în îmbunătăţiri, apartamentul se revinde.

Publicarea acestora se pare că deranjează pe mulţi care sunt interesaţi să fie singurii participanţi la licitaţie. Încheiem prin a aminti că în ţările civilizate, aceste licitaţii sunt mult mai accesibile publicului, spre deosebire de România.

AFLĂ Cat costa locuințele executate silit în ianuarie 2013

Sursa

18 February 2011