Clienții de peste hotare au reînceput să plaseze bani în imobiliarele locale. Interesați de proprietăți care se închiriază cu ușurință și care oferă randamente atractive, aceștia se orientează către imobile noi, din Nordul Bucureștiului. Preferate de chiriași expați, locuințele noi, cu suprafețe de peste 100 mp, din această parte a orașului, se închiriază cu peste 1.000 euro/lună.

39456-apartament_de_lux.jpgBucureștiul a redevenit atractiv pentru micii investitori din afara țării. În special în ultima jumătate de an, clienții imobiliari de peste hotare au revenit în Capitală, tentați de veștile pozitive: o economie în creștere, numeroase companii străine ce desfășoară afaceri aici, prețuri încă accesibile pe piața imobiliară. Însă astfel de cumpărători nu se încumetă să-și plaseze banii în orice fel de proprietăți, orientându-se cu precădere spre locuințele premium. Astfel, zonele din Nordul Capitalei rămân ținta principală a clienților din afară.

„Străinii interesați să plaseze bani în apartamente din București au revenit de pe la sfârșitul anului 2014, inițial tatonând piața. Însă din a doua jumătate a anului 2015, prezența lor a devenit o certitudine, fie că vorbim de investiții în proiecte ce urmează să fie construite, fie că vorbim de achiziții ale unor apartamente date în folosință în ultimii cinci ani. Clienții străini preferă imobilele noi, amplasate în zone din Nordul Capitalei, locuințele fiind închiriate, de cele mai multe ori, de către expați. Reputația pe care o are această parte a Bucureștiului reprezintă o garanție pentru cumpărătorii străini, fiind știut faptul că proprietățile de aici se devalorizează mai puțin, într-o piață afectată”, explică Cătălin Iorgu, business development manager în cardul Gerdy Construction.

Clienții străini care achiziționează locuințe în scop investițional vin, deocamdată, cu bugete considerate micuțe, cei mai mulți investind între 150.000 euro și 400.000 euro. Cu toate că privesc optimist către viitorul pieței imobiliare autohtone, aceștia sunt mult mai prudenți decât în anii anteriori crizei, observă consultanții imobiliari locali.

Nordul Capitalei, zona cu cele mai bune randamente

Randamentele investițiilor în unitățile noi, din Nordul Capitalei, sunt mult mai atractive decât în alte mari orașe europene – potrivit Nordis Properties, acestea sunt cuprinse între 6 și 7,5%/an, în cazul proprietăților cu o valoare de piață în jurul a 200.000 euro, segment de buget în care cererea a urcat cu aproape 10%.  

„Am realizat o analiză a randamentelor unei investitii imobiliare rezidențiale, situate într-un buget de 200.000 euro, care poate fi format jumătate din surse proprii și jumătate din credit bancar în zonele de nord (și de vest), pe care le considerăm cele mai atractive la închiriere în acest moment. Fiecare variantă are specificul ei și chiar dacă este o decizie de business, există și partea emoțională, care poate poate influența alegerea portofoliului. Randamentele actuale cele mai mari le aduc vilele din zona Pipera și apartamentele noi din zona nouă Sisești –Străulești”, declară Emanuel Poștoacă, General Manager al Nordis.

  • Zona de lux pentru apartamente de închiriat este zona adiacentă Parcului Herăstrău. Cu bugetul de 200.000 euro, poate fi achiziționat un apartament cu trei camere, pe Șoseaua Nordului (100-120 mp). Închiriat cu 1.100-1.200 euro/lună, acesta oferă un randament anual de 6,5 – 7%
  • În zone premium precum Aviatorilor – Kiseleff sau Floreasca – Dorobanți, apartamentele noi, cu trei camere, se închiriază cu ușurință cu sume între 1.000 și 1.200 euro, randamentul anual pentru o investiție de 200.000 euro ajungând la 7%
  • În afara unul randament ridicat, mult peste dobânda unui depozit, achiziția unei locuințe în astfel de zone asigură un preț bun de revânzare

„Pentru a atrage chiriași familii sau persoane care doresc să aibă mai mult spațiu privat, achiziția unei case în zona Băneasa Pipera poate fi un lucru potrivit. Chiar dacă proprietățile sunt mai mari (cele cu suprafețe de teren generoase depășesc bugetul propus), putem găsi totuși, în jur de 200.000 euro, case într-un complex închis sau vile cu o suprafață în jur de 250 mp, cu un teren aferent de 300 – 400 mp. O astfel de casă poate fi închiriată cu 1.200-1.300 euro/lună, în funcție de amenajări și locație. Randamentul în acest caz poate ajunge la 7,5%/an și totodată poate fi o variantă de locuință, pentru cei care le achiziționează. În partea de nord, Băneasa, Sisești – Străulesti, găsim apartamente cu 3 camere, în imobile noi cu prețul în jur de 100.000 euro și suprafeță de 80-90 mp. Un astfel de apartament poate fi închiriat cu 650-700 euro/lună și rezultă astfel un randament de 7.5-8% anual, iar faptul că sunt 2 proprietăți închiriate scade riscul ca ambele să fie libere în același timp”, mai spun reprezentanții Nordis Properties, subliniind că astfel de calcule se referă la randamentul investițional brut.

În ultimii ani, segmentul locuințelor premium a avut mai puțin de suferit decât cel al locuințelor dedicate clienților cu bugete medii. În zonele din Nordul Capitalei, prețurile au scăzut cu până în 15-20%, în timp ce locuințele din cartierele muncitorești s-au depreciat cu până la 60%.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

28 January 2016