Aproximativ jumătate dintre bucureştenii aflaţi în căutarea unei locuinţe sunt interesaţi de apartamente cu trei camere, reiese din ultimele date prezentate de portalul imobiliar IMOPEDIA.ro. Acest comportament a putut fi observat pe piaţa din România începând cu anul 2009, când preţul locuinţelor cu trei camere a scăzut semnificativ, ajungând foarte aproape de cel al apartamentelor cu două camere.

30304-first_time_buyer.jpgDacă în perioada de boom imobiliar cele mai căutate proprietăţi erau garsonierele şi apartamentele cu două camere, astăzi, la cinci ani de la izbucnirea crizei, românii profită de scăderea preţului şi vor locuinţe cu mai multe camere. Astfel, 43% dintre bucureştenii dornici de achiziţia unui apartament caută proprietăţi cu trei camere, în timp ce 35% iau în calcul un apartament cu două camere, iar 11% se gândesc la o garsonieră. Potrivit datelor IMOPEDIA.ro, doar 9% dintre bucureşteni ar dori să se mute într-un apartament cu patru camere. 

În ceea ce priveşte preţul pe care bucureştenii ar fi dispuşi să îl achite într-o tranzacţie imobiliară, datele IMOPEDIA.ro arată că acesta se încadrează în plafonul stabilit de Prima Casă, respectiv 60.000 euro. Aproximativ un sfert dintre potenţialii cumpărători au bugete ce variază între 60.000 şi 100.000 euro. Sub 10% dintre români ar plăti mai mult de 100.000 euro pentru o locuinţă în Capitală. 

Principalele criterii de căutare a unei locuinţe:

  • Număr de camere: 39%
  • Preţ: 28%
  • Zonă: 21%
  • Alte criterii: 12%

Apartamente noi vs. apartamente vechi

Locuinţele noi câştigă tot mai mult teren în faţa proprietăţilor situate în imobile vechi. De la an la an, numărul celor dispuşi să investească într-un apartament vechi este în scădere, potrivit ultimului studiu de piaţă realizat de IMOPEDIA.ro.

„Românii au început să vadă tot mai mult avantajele pe care le oferă o locuinţă nouă. Spun acest lucru deoarece numărul persoanelor interesate să se mute într-un imobil nou este în continuă creştere. Dacă în 2008, doar 3% dintre clienţi aveau ca primă opţiune de căutare un apartament nou, în 2013 procentul a ajuns la 33%. Un alt factor care a dus la creşterea acestui procent este legat de preţul locuinţelor noi. Dezvoltatorii imobiliari au înţeles că în această perioadă clienţii sunt mult mai chibzuiţi cu banii şi au adus în piaţă oferte tentante, cu preţuri apropiate de cele ale locuinţelor situate în imobile vechi” explică Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.ro.

Numărul mare de oferte din piaţă îi determină pe clienţi să nu se mai grăbească să semneze actele de vânzare-cumpărare aşa cum se întâmpla perioada de vârf a pieţei imobiliare. Dacă înainte de 2008, un apartament scos la vânzare îşi găsea cumpărător în cel mult două luni, în această perioadă, un vânzător aşteaptă, în medie, între şase şi opt luni până reuşeşte să încheie tranzacţia imobiliară. 

Top 5 cele mai căutate zone rezidenţiale din Bucureşti

  • Locul 1: Titan
  • Locul 2: Militari
  • Locul 3: Drumul Taberei
  • Locul 4: Berceni
  • Locul 5: Băneasa


NU RATA: Vrei să vinzi un apartament în viitorul apropiat? Află la ce se uită clientul anului 2013

10 May 2013