În prezent, peste 800 de clădiri din București sunt încadrate într-una dintre clasele de risc seismic. Astfel, 349 de imobile sunt încadrate în clasa I de risc seismic, 361 în clasa a II-a de risc seismic si 111 în clasa a III-a de risc seismic.

42364-risc_seismic2.jpgPrimăria Capitalei promite că, până în 2020, vor începe lucrările la cele peste trei sute de clădiri cu bulină roșie, desi într-un an și jumătate au fost consolidate doar două imobile situate în centrul Bucureștiului (Str. Blănari nr 10 și Str. Spatarului nr 3). Locatarii acestora se vor putea muta înapoi la vară.

De asemenea, primarul general al Capitalei a anunțat că a fost realizat, pentru prima dată, recensământul persoanelor care locuiesc în imobilele încadrate în clasa I de risc seismic. „În total, sunt 8.993 de persoane", a precizat Primarul General, Gabriela Firea.

Facilități pentru persoanele care își consolidează imobilele

Autoritățile bucureștene au luat o serie de măsuri, menite să accelereze programul de reabilitare a clădirilor cu risc seismic.

"Familiile în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât 3.000 lei - salariul mediu net pe economie – nu plătesc nimic pentru consolidarea locuinței. Suma este suportată în totalitate de la bugetul local, iar in cazul familiilor în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât 9.000 lei - 3x salariul mediu net pe economie – plătesc doar 50% din valoarea lucrărilor de consolidare, timp de 25 de ani, în rate egale, fără dobândă. În cazul firmelor, am introdus posibilitatea de a achita valoarea lucrărilor de consolidare în rate egale, fără dobândă, pe o perioadă maximă de 25 de ani", a spus Firea.

În momentul de față, 195 de clădiri încadrate în categoria RS I sunt în proces de consolidare, reprezentând peste jumătate din cele 349 de clădiri cu bulină roșie.

Demersuri pentru exproprierea monumentelor istorice care riscă să se prăbușească

„Potrivit legii 422/2001, Municipalitatea are obligația să exproprieze proprietarii monumentelor istorice care nu au început demersurile pentru consolidare. Prima expropriere a fost deja aprobată în ședința CGMB din 26 februarie. Este vorba de două apartamente dintr-un imobil situat în Centrul Vechi, strada Franceză nr. 9. În acest caz, lucrările de consolidare nu puteau începe pentru că proprietarii nu au putut fi identificați. În următoarea ședință de consiliu, se va propune exproprierea în aceleași condiții pentru alte patru imobile", a explicat primarul general al Capitalei.

Locuințe de necesitate pentru relocarea persoanelor din imobilele cu risc seismic

Primăria Capitalei  a anunțat că locuințele de necesitate situate în blocurile gemene din Piața Națiunilor Unite au fost predate de Administrația Fondului Imobiliar către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc. Seismic (AMCCRS). Acestea au fost igienizate și amenajate, iar în acest moment sunt ocupate toate cele 128 de apartamente. De asemenea, au fost achiziționate alte 19 apartamente care sunt în curs de ocupare.

"De la demararea programului de consolidare, actuala administrație a relocat 1.500 de persoane din imobile cu risc seismic. Costul relocării proprietarilor și chiria pentru apartamentele de necesitate sunt suportate în integralitate de PMB. Având în vedere faptul că numărul locuințelor de necesitate a ajuns insuficient, anul acesta AMCCRS va continua achiziția/închirierea de pe piața liberă a cel puțin 100 de apartamente", a explicat Gabriela Firea.

Autoritățile au trimis până acum aproape patru mii de notificări și au decis ca, în cazul persoanelor care au refuzat să primească notificările, să se consemneze sarcină în partea III din Cartea funciară. Astfel, proprietățile nu mai pot fi înstrăinate fără realizarea lucrărilor prevăzute de lege.

5 March 2019