Despre criza financiară, s-a vorbit destul. Acum este momentul discuţiilor despre viitor. Mai mult, tonul acestor discuţii este unul optimist, iar companiile internaţionale de consultanţă sunt de acord într-un aspect crucial: urmează creşteri. Se anunţă creşteri în apetitul de consum, creşteri de preţuri în toate segmentele imobiliare, ba chiar se şi preconizează momentul în care ar trebui să debutează următoarea criză economică. Potrivit calculelor specialiştilor, până în anul 2021 ar trebui să asistăm doar la perioade de creşteri, după care va urma un nou declin.

33732-wsq1.jpgÎntreaga Europa îşi revine acum, în urma crizei economice, iar studiile de specialitate anticipează că indicatorii economici principali, precum PIB, vânzări şi consum, vor intra pe un trend pozitiv în următorii cinci ani. Viteza şi amploarea cu care se va desfăşura întregul proces va diferi de la ţară la ţară, iar România este una dintre cele mai bine poziţionate.

„Previziunile de creştere cele mai mari sunt estimate în Sudul Europei. Vânzările de retail îşi vor schimba trendul negativ şi vor ajunge la o creştere medie de 1,3% pe an, din 2014 până în 2018. Alături de Europa Centrală şi de Est, Marea Britanie şi ţările nordice vor conduce revenirea economică, în timp ce pentru Franţa şi Germania se preconizează o evoluţie sub media europeană”, arată studiile companiei de consultanţă DTZ Echinox.

Potrivit studiului, următorii doi ani ar trebui să fie o perioadă de creştere susţinută, timp în care volumul investiţiilor ar trebui să ajungă la 150 miliarde euro în 2014 şi 160 miliarde euro, în 2015. Piaţa centrelor comerciale va continua să fie cea mai interesantă pentru dezvoltatori, care analizează un spectru larg de ţări în care să se dezvolte. O nouă trăsătură a lor va fi că îşi vor creşte treptat apetitul pentru risc, cu scopul de a prinde oportunităţi profitabile.

România abundă încă de proprietăţi „distressed”, ceea ce va ţine preţurile pe loc o perioadă

Referitor strict la România, cele mai mari oportunităţi se găsesc în acest moment pe piaţa terenurilor, segmentul office şi cel al centrelor comerciale. Momentan, preţurile de achiziţie în aceste domenii rămân la un nivel scăzut, din cauza inflaţiei de proprietari presaţi să vândă.

„Ofertele bune vor rămâne pe piaţă atâta vreme cât vor exista bănci şi proprietari cu presiunea de a vinde. În acest răstimp, oferta va rămâne considerabil mai mare, comparativ cu cererea, deci preţurile vor rămâne pe un trend descendent şi în 2014, chiar dacă şi băncile au adoptat politici mai agresive de preţ” arată Sînziana Oprea, Senior Associate Colliers International România.

Segmentele de lux reprezintă o garanţie în faţa declinului economic

Există însă şi segmente în care criza nu s-a simţit aproape deloc. Acest lucru este valabil pentru investitorii care au ales să plătească sume mari pentru a obţine proprietăţi de top.

„În medie, terenurile s-au ieftinit cu 10-25% anul trecut, comparativ cu 2012. Au existat însă şi excepţii, zone în care preţurile au rămas constante. Este vorba despre zonele centrale sau exclusiviste, unde oferta este limitată iar proprietarii nu sunt presaţi să vândă, de regulă”, arată un raport de piaţă al Colliers International România.

Dar România se încadrează exact în tiparul de evoluţie al Europei. Specialiştii care au analizat piaţa locală spun că vremurile bune sunt foarte aproape.

„Estimăm o stabilizare a preţurilor pe termen mediu, respectiv unul-doi ani, ca urmare a perspectivelor macroeconomice pozitive, apetitului crescut pentru investiţii şi un număr tot mai mare de investitori interesaţi, alături de un număr redus de terenuri disponibile”, arată Sînziana Oprea, Senior Associate Colliers International România.

Regula de aur a noii decade imobiliare: nu trebuie să repetăm greşelile trecutului

Totuşi, pe o piaţa imobiliară atât de recent marcată de criză există o singură regulă: precauţia. Curajul investitorilor ar trebui să se limiteze la cele mai solide plasamente, pentru a nu da greş în următorul val al crizei imobiliare. Cu alte cuvinte, cine cumpără cele mai bune proprietăţi, chiar dacă sunt şi cele mai scumpe, va avea riscuri mai mici în momentul unei noi decăderi. Pentru cealaltă categorie, formată din cei care aleg proprietăţi cu risc mare de devalorizare, este crucial momentul în care intră şi ies de pe piaţă, căci o nouă pantă de scădere este inevitabilă.

„Din 2003 până în 2013 am asistat la un întreg ciclu al pieţei imobiliare. A fost o perioadă mai lungă decât în mod normal, din cauza depresiunii profunde în care am intrat în 2008. După această etapă, a fost o perioadă de revenire, care a durat cinci-şase ani. Acum putem spune că suntem la începutul unui ciclu nou şi trebuie să ţinem cont de tendinţa ca aceste cicluri să devină tot mai scurte, de până în şapte ani, ca efect al erei tehnologiei şi a informaţiei”, arată Attila Peli, Head of  Development & Land în cadrul JLL.

Aşadar, asistăm la începutul unei noi etape pe piaţa imobiliară, dar evoluţia rămâne una sinusoidală şi nimeni nu îşi mai permite riscul de a se lăsa purtat de valul succesului. Anii 2021-2024 ar putea însemna un nou punct de inflexiune pentru segmentul imobiliar local.

CITEŞTE ŞI: Condiţiile din piaţa imobiliară, asemănătoare cu cele de acum un deceniu. Ce urmează?

 

1 April 2014