Piaţa imobiliară din Arad nu merge deloc aşa cum şi-ar dori principalii jucători. Numărul tranzacţiilor este foarte scăzut, spun specialiştii imobiliari din zonă. Dar o veste bună există. Statisticile arată că piaţa imobiliară arădeană nu este la fel de blocată precum sunt alte zone ale ţării.

18907-arad_rathaus_3689.jpgConsultanţii imobiliari arădeni nu sunt mulţumiţi de cum se mişcă lucrurile pe piaţă, dar recunosc că există un interes crescut din partea clienţilor, faţă de anul trecut. Cu toate acestea, cei interesaţi să cumpere mai aşteaptă, deoarece speră ca preţurile să mai scadă.

Până acum, nu sunt îmbunătăţiri în numărul tranzacţiilor faţă de anul trecut, preţul stagnează pentru că oamenii sunt foarte rezervaţi, deoarece consideră că piaţa va mai scădea. Există interes, dar nu se concretizează într-o achiziţie" afirmă Anca Bejan, PR Manager la Imotrust.

Vânzările în zonă nu merg foarte bine. Cu toate acestea, se observă un interes mai mare din parte clienţilor, cu toate că acest interes nu se materializează în tranzacţii. A fost o perioadă de la începutul anului încoace în care mulţi căutau, studiau piaţa" întăreşte Gabriel Mihali, consultant imobiliar Ceasul.

Numărul tranzacţiilor a scăzut în toată ţara, conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. La nivel naţional, judeţul Arad se poziţionează pe un onorabil loc trei, cu aproape 3.000 de tranzacţii încheiate anul acesta, depăşit ca număr doar de Bucureşti şi Timiş.

Din septembrie şi până acum am observat o creştere a numărului de tranzacţii, dar numai pe segmentul rezidenţial, în special pe cel al apartamentelor mici. Terenurile nu sunt căutate, cu excepţia terenurilor mari, pentru cultură, nu pentru speculaţii" susţine Eugen Cojocariu, administrator Euromon.

Se caută plata în rate la dezvoltator

Cele mai căutate locuinţe sunt cele cu una şi două camere, iar cel mai mic interes este pentru apartamentele mari. Totuşi piaţa este cu mult sub nivelul de acum câţiva ani, iar preţurile au scăzut cu 40% până la 60% faţă de 2007-2008.

Deşi diferă în funcţie de cartier, de îmbunătăţiri şi de suprafaţă, preţurile medii pentru locuinţe sunt:

• Garsonieră - între 14.000 şi 21.000 euro
• Apartament cu două camere - între 22.000 şi 35.000 euro
• Apartamente cu trei camere - între 26.000 şi 45.000 euro

În ultima vreme clienţii par să fie încântaţi de ratele la dezvoltator, în cazul locuinţelor noi. Deşi dezvoltatorul vinde la preţurile din 2007, nu a scăzut pretenţiile, consultanţii imobiliari spun că sunt foarte mulţi clienţi, deoarece beneficiază de multe avantaje.

Lumea nu prea plăteşte prin credite ipotecare. Când au fost perioadele cu programul „Prima Casă", au fost clienţi care au beneficiat, dar momentan se tranzacţionează în Arad apartamentele noi, cu posibilitatea de a plăti în rate la dezvoltator. Este un cartier de locuinţe noi în Arad, care oferă finanţare internă, cu un avans între 2.000 şi 5.000 euro şi unde se vând foarte multe apartamente" spune reprezentantul agenţiei Ceasul.

Clienţii aceştia evită să colaboreze cu băncile, deoarece nu se încadrează în criteriile salariale pentru un împrumut, dar au venituri externe, ca să spunem aşa, care le permit o rată de 1.000 euro/lună" explică Anca Bejan.

Piaţa chiriilor este înfloritoare

Segmentul închirierilor nu a stagnat, în parte şi pentru că sunt mulţi studenţi în zonă. Cartierul Intim este preferat, deoarece acolo este o facultate, fapt care face ca chiriile să fie mai mari. Acolo nu se cumpără locuinţe, dar segmentul închirierilor este foarte dezvoltat.

În blocurile noi chiria este mai mare, dar locuinţele sunt mai bine dotate - izolare termică mai bună, utilităţi separate pe fiecare apartament, centrală termică. Acolo chiria pentru un apartament de două camere este în jurul a 250-300 euro/lună, faţă de blocurile vechi, unde chiria este sub 200 euro/lună" afirmă administratorul Euromon.

Preţuri medii de închiriere:
• Garsonieră - 100 euro/lună
• Apartament cu două camere - 150-220 euro/lună
• Apartament cu trei camere - 150-300 euro/lună

Se caută destul de mult pentru închiriere apartamentele de trei camere, este un segment de piaţă foarte dezvoltat. Se caută chiar şi apartamentele de patru şi cinci camere, dar numai pe lângă facultate" declară Gabriel Mihali.

În topul preferinţelor arădenilor sunt: zona 300 din cartierul Micalaca, datorită faptului că este pe malul Mureşului, unde sunt numai blocuri din anii ‘85-'90. Se mai caută zona Podgoria, cartierul Aurel Vlaicu, care este spre Nădlac, unde preţurile sunt mai scăzute, deoarece suprafeţele sunt mai mici, cu blocuri din anii ‘70.

Tranzacţiile cu terenuri sunt foarte rare

În Arad au rămas destul de puţine loturi care se pretează pentru construcţia unei case, spun specialiştii. Există mai multe terenuri la marginea oraşului, dar clienţii speră că se vor micşora preţurile.

La capitolul terenuri sau hale industriale, care sunt mult mai costisitoare, oamenii stau să se gândească de două ori înainte de a plăti. Există interes, dar deşi sunt oferte pertinente, clienţii încă aşteaptă o scădere a preţului" consideră reprezentantul Imotrust.

Se mai găsesc loturi de teren în oraş, de exemplu între case, mai vinde cineva câte o grădină. Preţul cerut este de vreo 30 euro/mp, dar se obţine mai puţin. La periferie se ajunge şi la 10 euro/mp. În 2008 se vindeau terenurile cu preţuri mult mai mari, deoarece erau foarte căutate de dezvoltatori, care plăteau mai bine. Se vindeau terenuri cu preţuri între 120 şi 200 euro/mp. Acum dezvoltatorii nu mai investesc, aşa că un teren de 600 mp se vinde cu 20 euro/mp" încheie administratorul Euromon.

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din:

* Timişoara
* Sibiu
* Târgu Jiu


3 June 2011