De la Prima Casă 4, încep discuţiile pentru Prima Casă ... 6. BCR, una dintre băncile cu rol cheie în programul Prima Casă, a anunţat că a primit deja banii pentru a șasea etapă a programului guvernamental. Este vorba despre echivalentul a 50 milioane euro, din care o parte importante se adresează clienţilor interesaţi să cumpere o locuinţă ANL.

31346-loan-mod-4.jpgFondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a acordat BCR  un plafon de 220 milioane lei pentru acordarea de credite în cadrul Prima Casă 6. 70 de milioane de lei din acest total sunt însă destinaţi exclusiv achizitionării locuinţelor contruite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

„BCR beneficiază de cel mai mare plafon distribuit în programul Prima Casă 6, în cadrul căreia se acordă numai credite în monedă naţională. BCR a fost un puternic susţinător pe tot parcursul derulării programului Prima Casă, în unele etape  ajungând să  deţină o cotă de piaţă de până la 45%. Specialiştii BCR estimează că vor utiliza cea mai  mare parte a plafonului până la finalul anului 2013”, arată un comunicat al băncii.

Criterii de eligibilitate pentru Prima Casă 6 în lei

Condiţiile generale pentru Prima Casă 6 au rămas aceleaşi de la ediţia anterioară. Astfel, poate beneficia de creditul Prima Casă 6 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită. Excepţie fac cei care deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă în suprafaţă utilă mai mică de 50m², cu condiţia ca aceasta să nu fi fost achiziţionată prin programul Prima Casă.

„Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată. Creditul poate fi aprobat chiar şi înainte de găsirea imobilului care urmează să fie achiziţionat, clientul având la dispoziţie 120 de zile în care să se hotărască ce locuinţă doreşte”, arată oficialii BCR.

Potrivit calculele făcute de oficialii BCR, pentru un credit de 160.000 lei, deci aproximativ 36.000 euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment este de 1.045 lei, în cazul clientului care îşi virează salariul într-un cont BCR.

„Pentru demararea creditului, clienţii trebuie să dispună de un avans de minim 5%, iar banca acceptă până la trei coplătitori, cu condiţia ca la finalizarea creditului, atât solicitantul, cât şi coplătitorii să aibă vârsta maximă de 75 ani”, completează oficialii BCR.

Din august 2009, BCR a acordat credite în valoare de peste 1.2 miliarde EUR în cadrul Programului Guvernamental Prima Casă. 31.000 de familii şi-au achiziţionat astfel prima locuinţă.

CITEŞTE ŞI: Creditele Prima Casă se vor acorda doar în lei. O decizie păguboasă pentru clienţi, atrag atenţia specialiştii

 

22 August 2013