Ușoară creștere, pe segmentul rezidențial: în primele cinci luni ale acestui an, au fost eliberate aproape 14.200 de autorizații de construire, în urcare cu circa două procente față de aceeași perioadă a lui 2014. Un sfert dintre acestea au fost eliberate în luna mai, iar peste 64% dintre documente au mers în mediul rural.

37613-constructii_rezidentiale.jpgNumărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale a urcat cu 1,9% în primele cinci luni ale lui 2015, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 14.185 documente, potrivit celui mai recent raport emis de Institutul Național de Statistică (INS).

„Creșteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+192 autorizații), Nord-Est (+174) și Sud-Muntenia (+99). Scăderi a numărului de autorizații eliberate pentru construirea de clădiri rezidențiale au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-104 autorizații), București-Ilfov (-36), Vest (-35), Sud-Vest Oltenia (-28) și Nord-Vest (-2)”, precizează oficialii INS.  

37614-autorizatii_1.jpgÎn luna mai, au fost eliberate 3.654 de autorizații pentru construirea de clădiri rezidențiale, din care 64,1% au fost pentru construcții din afara orașelor. Față de luna aprilie a aceluiași an, se înregistrează o apreciere de aproape nouă procente, iar distribuția în profil regional indică cele mai semnificative creșteri în: Nord-Est (+185 autorizații), Sud-Est (+72) și Sud-Vest Oltenia (+40).

„Potrivit estimărilor din luna iunie 2015, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producției (sold conjunctural +18%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +9%) și a stocului de contracte și comenzi (sold conjunctural +12%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%)”, conchid reprezentanții Institutului Național de Statistică.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

29 June 2015