Regatul Unit ar putea urma exemplu Germaniei, în ceea ce privește rata de împroprietărire. Economisirea banilor necesari pentru a achita avansul minim obligatoriu a devenit aproape imposibilă, în ziua de astăzi, consideră majoritatea angajaților tineri. Prețurile mari și salariile insuficiente îi fac pe tinerii englezi să renunțe la visul de a deține un cămin numai al lor și să îmbrățișeze ideea că vor locui cu chirie, o viață întreagă.

36766-tineri.jpgTinerii englezi încep să renunțe la ideea de a deține propriul cămin, arată un recent studiu britanic, ca urmare a scumpirii locuințelor, corelată cu nivelul stagnant al salariilor, din ultimii ani. Doar 43% dintre angajații cu vârste între 20 și 45 ani pun bani deoparte pentru a plăti avansul unei locuințe, arată cea mai recentă analiză efectuată de banca Halifax. Numărul acestora a coborât simțitor doar în ultimul an (cu peste 6%), cu toate că, în anii ce au urmat crizei, procentul s-a menținut constant.

O rată mai mică a împroprietăririi ar putea deveni „noul normal”, la nivel național, subliniază specialiștii băncii. În ciuda măsurilor luate de autorități pentru a sprijini achizițiile făcute de tineri sau a programelor de tip „Prima casă”, din ce în ce mai multor englezi li se pare nerealizabil visul de a avea propria locuință, acceptând în schimb ideea închiriere, pe termen lung.  

  • Prețul locuințelor din marile orașe ale Regatului Unit a urcat semnificativ în ultimii doi ani, ceea ce a dus la o majorare a valorii avansului minim obligatoriu (de 20%)
  • În această perioadă, salariile s-au menținut constante sau chiar au coborât, astfel că tinerii se plâng că nu au din ce să economisească

„Chiar dacă dobânda-cheie a coborât la un minim istoric, prețul ridicat al locuințelor face ca avansul să fie greu de strâns de către un tânăr angajat, având în vedere nivelul actual al salariilor. Aceste lucruri nu ar reprezenta neapărat o problemă, dacă închirierea unei locuințe ar fi o alternativă legitimă la procesul de achiziție. Însă închirierea unei locuințe este, în marile orașe, costisitoare, nesigură și, cel mai adesea, de o calitate scăzută”, a declarat pentru presa britanică purtătorul de cuvânt al grupului Generația Chiriașilor.

Construcția de noi locuințe s-a prăbușit, din cauza crizei financiare, la cel mai scăzut nivel, din anii ’20. La începutul anului 2013, a existat o ușoară redresare a pieței construcțiilor, însă aceasta nu s-a menținut până la sfârșitul anului, cifrele continuând să scadă și în 2014. Recent, membrii partidului Laburist au subliniat că guvernul trebuie să ia niște măsuri serioase pentru a stimula creșterea stocului de noi locuințe, pentru a respecta promisiunile de urcare a nivelului construcțiilor noi la 200.000 unități/an, până în anul 2020.

Mai bine de jumătate dintre participanții la sondajul Halifax spun că există un impact pozitiv al programelor guvernamentale, dar, cu toate acestea, cei mai mulți consideră că tinerii care se află la prima tranzacție imobiliară întâmpină dificultăți în obținerea finanțării. Aproape 80% dintre respondenți consideră că băncile nu vor să acorde împrumuturi ipotecare tinerilor, în timp ce 20% dintre aceștia cred că este practic imposibil pentru o persoană cu vârsta între 20 și 45 ani să își cumpere o locuință, în actualele condiții ale pieței.

În același timp, raportul (care a adunat informații de la aproape 45.000 persoane) relevă faptul că tinerii nu sunt dispuși să economisească mai mult de 10.000 lire sterline (aproape 14.000 euro) pentru a achita avansul unei locuințe, sumă ce este insuficientă pentru o achiziție, în cele mai multe orașe ale Regatului Unit. Pentru a strânge banii de avans, cei mai mulți respondenți au declarat că ar fi dispuși să economisească săptămânal 33 lire, pe o perioadă de cinci ani și jumătate.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

15 April 2015