Orice criză economică înseamnă un dezastru financiar pentru milioane de oameni, instituţii, ba chiar şi pentru ţări întregi. Totuşi, din acest peisaj sumbru, întotdeauna sunt câteva persoane care au de câştigat. Oameni care au anticipat prăbuşirea sau pur şi simplu persoane cu o bună capacitate de adaptare, în general oameni de afaceri dispuşi să rişte sume importante de bani pe pariuri contra curentului, cu scopul de a obţine averi fabuloase. România nu face o excepţie, iar câteva nume au devenit omniprezente pe piaţa imobiliară post-2008.

32685-real-estate-agency-home-for-sales.jpgÎn ultimii cinci ani, o mână de dezvoltatori imobiliari au reuşit să finalizeze un număr de aproape 20.000 de locuinţe. Cei mai mulţi dintre ei sunt români, chiar dacă preţurile mici şi apetitul de achiziţie mare a atras o mulţime de investitori străini către ţara noastră, în ultimii zece ani.

Piaţa aparţine celor care au înţeles că, acum, banii nu se mai fac peste noapte

Unul dintre cele mai mari proiecte construită după anii de criză, Militari Residence, a livrat pe piaţă 4.000 de apartamente. Construcţia ansamblului a început odată cu instalarea crizei imobiliare, dar cu toate acestea, au mai rămas la vânzare doar 10% din totalul locuinţelor construite, potrivit datelor companiei. Pentru Constantin Căpăţână şi Iulian Robu, dezvoltatorii ansamblului, criza imobiliară a reprezentat cu siguranţă o oportunitate.

Fraţii Negoiţă sunt deja bine cunoscuţi, pe piaţa imobiliară românească. Ansamblul Confort City este unul disputat, dar cu toate acestea, din cele 3.000 de locuinţe pe care complexul le-a adus pe piaţă, 2.600 au fost deja vândute, potrivit cifrelor furnizate de dezvoltator. Construcţia ansamblului a început în anul dinaintea crizei şi, pentru a se adapta pieţei, au fost necesare mai multe modificări. S-a renunţat la construcţia mallului din interiorul ansamblului, blocurile au fost recompartimentate iar preţurile au scăzut drastic.

Pentru a avea afaceri rentabile, companiile preferă Bucureştiul şi periferia capitalei

Un alt proiect controversat este Greenfield, dezvoltat de compania Impact. Dincolo de schimbări de conducere şi discuţii despre insolvenţă, în Greenfield s-au construit cinci cartiere şi un total de 2.800 de locuinţe. Din acestea, dezvoltatorul susţine că a vândut aproape 2.600 de locuinţe şi se anunţă deja planuri de extindere ale proiectului. Compania plănuieşte să se concentreze exclusiv asupra dezvoltării din Bucureşti, prin vânzarea terenurilor şi apartamentelor pe care le deţine în Oradea, Constanţa şi Ploieşti.

Compania piteşteană Conarg Real Estate a adus pe piaţă un alt proiect de referinţă, pentru perioada de după criză. Complexul Răsărit de Soare a livrat 1.600 de apartamente în Bucureşti, dintre care 1.500 s-au vândut deja. Apartamentele, construite în perioada de criză, s-au vândut aproape în totalitate prin creditele Prima Casă.

Printre străinii care s-au încumetat să construiască ansambluri rezidenţiale de anvergură, în România post-2008, se află turcii de la Opus Land Development. Aceştia au construit 1.250 de case şi apartamente la periferia capitalei, în Ștefăneştii de Jos, dintre care declară că au mai rămas mai puţin de 100 de vânzare. De fapt, potrivit declaraţiilor companiei, multe locuinţe au fost vândute off-plan, un lucru foarte rar întâlnit în perioada de criză.

Toţi aceşti dezvoltatori şi-au concentrat activitatea în mod covârşitor în capitală şi la periferia acesteia. Totuşi, a existat un număr de investitori care au ales oraşele mari din provincie pentru dezvoltarea proiectelor lor. În general, este vorba despre ansambluri mai mici, dar există şi excepţii. Avantgarden 3 Braşov, dezvoltat de Simon Maurer, este una dintre ele. Ansamblul are 1.444 locuinţe cumpărate integral, ba chiar există o listă de aproape 300 de clienţi care au ales să antecontracteze locuinţele din următoarele etape ale ansamblului, potrivit datelor dezvoltatorului.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune oferte se găsesc în zonele cele mai intens construite

 

7 January 2014