0-665-9956_poza_1184952872.jpgO batrana de 89 de ani este protagonista unor afaceri imobiliare de peste 20 de milioane de euro. Nu e vorba de vreun geniu in afaceri, ci de o intreaga masinarie imobiliara, cu interese politice strans legate de deciziile administrative ale primarului Videanu. O ancheta realizata de Saptamana Financiara si Jurnalul National releva faptul ca batrana este doar paravanul la adapostul caruia un grup de interese s-a imbogatit cu binecuvantarea primarului general al Capitalei
Daca in primul deceniu postrevolutionar privatizarile au fost la mare moda, acum acapararea de cat mai multe terenuri a devenit sport national. Teoretic, este cea mai simpla cale de a deveni milionar peste noapte. Asa ca s-a format o noua categorie - cea a baietilor destepti in imobiliare. Acestia se folosesc de bazele de date pe care le au la dispozitie pentru a-si rotunji conturile, mai bine zis proprietatile.
Reteta este deja consacrata si se refera la escrocarea unor batrani fara apartinatori care nu au nicio idee cum merg treburile pe malul Dambovitei. Astfel ajung sa-si vanda drepturile litigioase pentru o coaja de paine.
Strategia este extrem de simpla. Dosarele de retrocedare, potrivit Legii 10, trec pe la primarie si prefectura. Comisiile din aceste institutii cunosc cu precizie care au fost persoanele carora le-au fost nationalizate proprietatile si daca mai exista sau nu apartinatori. Pasul urmator este identificarea eventualilor mostenitori si cumpararea drepturilor litigioase. Daca nu se gasesc urmasi nu-i nicio problema, se produc prin diferite ajustari - la arborele genealogic, cu ajutorul unor secretari de primarii de comune si, bineinteles, cu sprijinul primarului din localitate.

Matusa Margareta, primul personaj
In acest peisaj demn de orice film politist isi fac aparitia primele personaje. Margareta Varzaru este o batrana de 95 de ani care a depus, cu sapte ani in urma, o cerere de retrocedare a bunurilor pe care le detinea pe raza municipiului Bucuresti. Un fel de matusa Tamara in domeniul imobiliar... Averea Margaretei consta in-tr-un teren de 9.167 mp situat la garajul RATB din strada Elena Vacarescu nr. 55, o casa si teren in strada Constantin Dobrogeanu Gherea nr. 80, care au ajuns la o anumita familie Florescu, teren partial 4.380 de metri patrati in Parcul National - neimproprietarita inca, teren in suprafata de 511 mp in strada Somesul Rece nr. 55 - ajuns la Marioara Savu (apropiata a familiei Florescu) si un teren arabil de 6,75 hectare in zona Baneasa, care nu a fost retrocedat inca. Femeia in varsta de 89 de ani habar nu are ca a detinut o avere de peste 20 de milioane de euro, iar acum nu mai are nici macar casa.

Videanu intra in scena
Al doilea personaj este primarul Capitalei, Adriean Videanu. Dupa atatia ani de procese, in doar cateva luni, primarul general semneaza (27 iulie 2006) punerea in posesie a Margaretei Varzaru pentru terenul din strada Elena Vacarescu. Femeia da dovada de un fler inimaginabil. In doua luni vinde trei sferturi din terenul de peste 9.000 de metri patrati societatii Fokus Invest SRL si un sfert lui Romeo Tanasescu. Geniala miscare, pentru ca, la scurt timp dupa ce a vandut, RATB, primaria, Videanu si Consiliul General ataca in instanta retrocedarea (6199/20.07.2007) si cer constatarea nulitatii absolute a documentului prin care femeia a fost pusa in posesie... tot de primarul general. De ce a facut Videanu asta nu am putut afla pana la inchiderea editiei.
Pasul urmator este la fel de stupefiant. Se propune, chipurile, solutionarea pe cale amiabila a litigiului, dar nu cu Margareta Varzaru, ci cu aceia care au cumparat. Zis si facut. Ei primesc la schimb un teren pe strada Barbu Vacarescu numarul 102, colt cu strada Ramuri Tei, in suprafata de 7.690 mp, tot un garaj RATB. La dosarul prin care se cerea schimbul este anexata expertiza tehnica efectuata de Slavila Cornelia pentru ambele terenuri. Raportul este cerut de... Margareta Varzaru, pe cheltuiala ei, la data de 23 octombrie 2006. Probabil ca „matusica“ se plictisea pentru ca in alta calitate nu avea de ce sa ceara evaluarea - potrivit contractului de cumparare din 22 septembrie 2006, proprietari ai terenului erau altii - Fokus Invest si Romeo Tanasescu.
Si uite asa apare alta problema. Potrivit raportului de evaluare, terenul din Elena Vacarescu era estimat la pretul de 15,5 milioane euro, iar terenul din Barbu Vacarescu - la 13,7 milioane euro. In concluzie, litigiul initial „curge“ acum invers. Primaria Capitalei ajunge datoare la Fokus si Romeo Tanasescu pentru diferenta de valoare dintre terenuri.

Al treilea personaj
Facem o paranteza. Asadar, al treilea personaj este o firma, Fokus Invest, coordonata de doua femei, dintre care una are un nume cu rezonanta: Udrea Carmen. Aceasta are 0,1% si mai detine firma Accounting & Audit Professional Services. Procentul cel mai mare la Fokus Invest il are insa Cristina Gabriela Popenici, care se poate lauda cu 99,9% din firma. La 29 de ani, Cristina Gabriela Popenici este o femeie de succes in afaceri si mai este asociata si in alte firme puternice cu adanci ramificatii in sectorul energetic. La Amgaz Furnizare SRL este asociata - 10% din actiuni - cu Peter Braun (45%) si cu Myron Michael Einik (45%). Societatea se ocupa cu furnizarea de gaz. Mai precis, cumpara de la Romgaz si vinde catre alti clienti. Societatea condusa de Cristina Popenici si coordonata din umbra de Peter Braun este actionara la inca trei firme puternice: la Metalurgie Neferoasa SA, aportul este de 75% din partea Fokus Invest, iar ceilalti actionari sunt Matei Andrei (4,99%), Marinescu Vasile (4,99%), Scrobota Ioan (5,04%), Balint Gheorghe (4,99%) si Iprolam SA (4,99%). Fokus Invest mai apare ca asociat la Hidrotech SA, o societate aflata in dizolvare din 17 noiembrie 2006. Aproximativ din momentul declansarii scandalurilor pe piata energiei... Fokus Invest detinea 5% din pachetul de actiuni de la Hidrotech, iar asociatii sunt Dorin Iacob (5%), Mauthner Mihai Florin (5%), Guildford Venture LTD (80%) si Iprolam SA (5%). La Iprolam actionariatul este format din Mauthner Andrei Ioan (8,243%), Sandulescu Amilcar (7,986%), Macrea Dorian (7,889%), Uzin International SA (30,247%) si actionari tip lista (45,635%).

Scurt bilant al afacerii
La varsta ei, Margareta Varzaru ar trebui sa stea sa se bucure de ultimele momente ale vietii. In schimb, ea se judeca cu primaria, comanda evaluari ale terenurilor sau gestioneaza sediul social al unei companii. Si, dupa cum veti vedea un pic mai tarziu, s-a ales din toate astea doar cu un... frigider plin.
Primarul Videanu nu pare sa fi castigat altceva decat o porecla deja consacrata: Razgandeanu. Dar... oare, asa, pe gratis?
Fokus Invest a obtinut un teren de peste 13 milioane euro si promisiunea inca unuia, astfel incat sa se ajunga la valoarea celui initial, din strada Elena Vacarescu.

Cenusareasa la 89 de ani
Ne-am dus sa vedem cu ochii nostri cum traieste o milionara de 89 de ani. Am fost socati sa vedem ca la adresa de pe Dobrogeanu Gherea nr. 80 exista o ruina in care cu greu ar putea locui cineva (vezi foto la pag. 1). Totusi, acolo sta Margareta Varzaru, intr-o saracie lucie. Pesemne ca femeia este Cenusareasa, in varianta in care nimeni nu i-a gasit vreodata perechea la pantof. Este o batrana imbracata mo-dest, pe ridurile careia se citeste o viata plina de lipsuri. Stati asa, sa va aduc doua scaune, se repede femeia sa se comporte ca o gazda primitoare, chiar daca nu i-am batut la usa (de frica sa n-o daramam). Am venit sa aflam ce-i cu terenul acela, intram direct in subiect. Din Elena Vacarescu? Ala, l-am dat, e aranjat deja, ne lamureste cu un zambet victorios pe fata. L-am dat la om mare, ne spune aproape misterios. Cine, Tanasescu? Nu, un american, continua sfatoasa. Peter Braun, cumva? Intre timp ne lamuriseram ca omul acesta ar fi in spatele societatii Fokus Invest, cumparatoare a terenului. Da' eu stiu cum le-o zice lor acolo?... Acum trei zile am fost la Videanu de am lamurit tot. Am semnat si am terminat. Facem un calcul. Trei zile. Pai, vine intr-o zi de sambata. Si-a stricat primaru vacanta de dragul unei puneri in posesie? Femeia e multumita ca a scapat. A vazut-o si pe asta rezolvata. Dar unde v-a gasit Peter Braun?, intrebam inocenti. Oamenii astia. Ei au rezolvat tot. Ei l-au gasit. Ei au facut schimbul... Tot. De fiecare data cand spune oamenii astia, femeia da usor capul intr-o parte, pentru a ne indica vila de peste drum, de la numarul 77. In cuvinte putine, femeia povesteste ca a cerut familiei Florescu sa o ajute sa se lupte in instanta cu rudele sotului ei pentru a capata drepturile care ii revin mostenire din partea acestuia. Familia Florescu (se intelege din vorbele Margaretei Varzaru ca ar locui sau ar fi locuit la numarul 77 A, adresa care apare in documentele din primarie privind acest caz), respectiv Rodica Florescu, a reprezentat-o pe femeie prin instante. Margareta Varzaru este multumita ca totul a luat sfarsit. Dar, doamna, noi am vazut o expertiza tehnica, iar terenul dumneavoastra este evaluat la mai mult de 15 milioane euro, aruncam noi, pentru a o face sa-si continue povestirea. Eu sunt foarte multumita. Le-am dat la toti si la oamenii astia... Am un frigider plin, cum n-am crezut eu. Mi-au bagat acum frigider in casa. Am tot ce imi trebuie in el. Eu sunt foarte multumita. Are grija de mine. Sunt ingrijita. Nu am de ce ma plange.

Controversatul Peter Braun, zis Americanu
Pentru bucuresteni, numele lui Peter Braun este arhicunoscut si a dat nastere la nenumarate controverse. Cetatean american de origine ucraineana, Peter Braun este artizanul unor afaceri dubioase care au starnit de fiecare data reactii publice si politice intense. Sunt cunoscute afacerile cu aluminiu prin societatea Conef si contractele cu Alprom, dar ultima pomenire are loc in cazul monstrului imobiliar de langa Catedrala Sfantul Iosif. Pe langa Amgaz Furnizare, Peter Braun mai este actionar majoritar la Compal Trade SRL si la Devco SA. Pana la alegerile din 2004, s-a regasit in Consiliile de Administratie de la Policolor, Romanian Investment Found, Fondul Romano-American de Investitii sau Broadhurst. De retinut ca firma Titan Mar, patronata de familia Videanu, a fost asociata pana in anul 2004 cu... Fondul Romano-American de Investitii.

Romeo Tanasescu, Burebista cuceritorul
Cunoscut mai degraba ca patron al restaurantului Burebista, Romeo Tanasescu este beneficiarul unei parti de 25% din terenul Margaretei Varzaru. El este un prosper om de afaceri si un privilegiat in relatiile cu municipalitatea bucuresteana. Este actionar la cinci societati: Burebista Catering Impex SRL, Burebista Tour SRL, Club Actual SRL, RoMovi Com SRL si Dakota Impex SRL. Acest troc cu primaria nu este singurul in care apare Romeo Tanasescu. El a mai primit donatie un teren sub forma de concesiune, fara licitatie publica, pe 49 de ani, in suprafata de 145 metri patrati, tot de la primarul Videanu. Terenul este situat in strada Vasile Gherghel nr. 55, unde Tanasescu are si el 160 mp. De fapt, Videanu i-a dublat suprafata in octombrie 2006, sub pretextul extinderii constructiei, pentru ca acestea sunt singurele metode legale de a concesiona fara licitatie un teren din domeniul privat al municipalitatii. Hazliu e faptul ca extinderea s-a aprobat inainte ca acea constructie initiala sa fie ridicata.

Familia Florescu, la locul potrivit
In strada Constantin Dobrogeanu Gherea, la numarul 80, casa si terenul au fost luate de familia Florescu. Acum mai locuieste Margareta Varzaru si curtea este depozit de materiale de constructie. Mandatata pentru toate actele Margaretei Varzaru este Rodica Florescu. Nici familia Florescu nu este ferita de afaceri si are in spate societatea NCF Corporation SRL, unde actionari sunt Florescu Nicolae Catalin si Magnum Guard, firma care apartine tot lui Florescu Catalin. Acesta mai are actiuni la EDC Distribution SRL, cu sediul in Rosiori de Vede, la Caro Pro Consulting SRL, alaturi de Rodica Florescu, la Sunquest Touring SRL si la Magnum Security SRL.

Sursa

24 July 2007