Într-o perioadă plină de turbulențe pe plan local, Banca Mondială vine cu vești bune pentru România: economia țării urmează să crească susținut în următorii doi ani, iar după aceea se așteaptă doar o temperare, în niciun caz un derapaj. Acest scenariu este fundamentat pe o previziune de creștere pentru economia mondială per ansamblu, dar și bazat de piața locală de business. Ca principal motor al creșterii sunt nominalizate privatizările care sunt așteptate pentru România.

41857-economie_globala.jpgBanca Mondială a decis să îmbunătățească estimările de creștere a economiei României pentru anul în curs, dar și pentru anul următor. Țara noastră urmează astfel trendul internațional de creștere, dat fiind faptul că economia globală este așteptată să ajungă la nivelul dinaintea crizei. Astfel, potrivit acestei prognoze, economia României ar trebui să crească cu 4,5% în 2018 și cu 4,1% în 2019, față de o expansiune de 3,7%, respectiv, 3,5% potrivit estimării din luna iunie a anului 2017. Modificările au fost aduse în raportul "Global Economic Prospects". Chiar și pentru anul trecut s-au adus modificări în creștere. Astfel, așteptările Băncii Mondiale sunt ca România să raporteze pentru 2017 o creștere a PIB-ului de 6,4%, comparativ cu 4,4%, cum era estimat inițial. Acest ritm ar trebui să se mențină până în anul 2020, când economia România va crește temperat cu 3,5%, estimează experții Băncii Mondiale. 

Mai multe țări din regiune se bucură de un avans accelerat, datorită privatizărilor anticipate

Același trend de creștere se va resimți și la țările vecine, precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria, unde sunt așteptate multiple privatizări importante care vor acțiuna ca un motor economic. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât privatizările sunt însoțite de un management performant, de extinderea accesului la piețele internaționale și de buna funcționare a cadrului legal și instituțional. În plus, pe aceeași linie, sunt așteptate îmbunătățiri în sistemul de management al întreprinderilor de stat, iar în acest sens România chiar este dată drept exemplu, alături de Macedonia, în raportul Băncii Mondiale. Acest lucru este argumentat prin faptul că în România, mai multe întreprinderi de stat au fost depolitizate, iar Consiliile lor de Administrație au fost profesionalizate, în perioada 2013 - 2016. Totodată, adoptarea Legii guvernanței întreprinderilor de stat, care îmbunătățește criteriile pentru selectarea și evaluarea șefilor întreprinderilor de stat și introduce monitorizarea performanței pentru alți directori, a funcționat ca un avantaj pentru piața locală. Cu toate acestea, Banca Mondailă avertizează că legea ar putea fi pusă în practică mult mai eficient și că România ar trebui să nu mai fie atât de rezistentă la schimbare, pentru a putea performa la cote maxime.

Economia globală doboară pragurile stabilite de criza economică 

Anul 2017 a reprezentat o creștere peste așteptări, pentru economia globală. A fost prima dată după criza financiară când PIB-ul mondial operează la potențial deplin. Potrivit prognozei Băncii Mondiale, economia globală va crește cu 3,1% anul acesta, cu 3% in 2019 și cu 2,9% în 2020. Și în acest caz, s-au făcut ajustări în plus, pentru că inițial Banca Mondială estima un avans de 2,9% pentru anul în curs. În cazul celor mai mari puteri, se fac următoarele estimări:  PIB-ul SUA ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 2,5%, China o creștere de 6,4%, Japonia o expansiune de 1,3%, iar zona euro de 2,1%.

10 January 2018