După ani întregi în care s-au luptat pentru a se păstra pe linia de plutire, băncile anunță că au intrat pe profit. Totuși, nimeni nu vrea să sărătorească acest moment-record, de teama riscurilor care încă există, chiar dacă sunt mai mici. Creditarea în lei, cu precădere prin programul Prima Casă, este responsabilă de creșterea domeniului bancar.  

38756-profit1.jpgBăncile par să fi recâștigat încrederea clienților, după o perioadă lungă în care au încercat să se poziționeze drept instituții prietenoase cu clientul. Cele mai importante bănci din sistem, BCR și BRD, au raportat profit pe primele nouă luni ale anului în curs. În cazul BCR, este vorba despre un profit de 904 milioane de lei, în condițiile în care anul trecut în aceeași perioadă, banca raporta pierderi. Schimbarea de trend a fost adusă de creditele în lei. Sunt multe credite Prima Casă, respectiv un avans de 17%, iar vânzările de credite garantate noi a fost de 48%. Dar și au existat mai mulți clienți și în cazul creditelor standard. Astfel, creditele de nevoi personale au avut un avans de 11%. Dar dacă populația pare din nou interesată de creditare, companiile nu au la fel de mult elan. Pe acest segment, doar IMM-urile au marcat o creștere, și aceea infimă: 1,7%. A scăzut chiar și numărul celor care ajung în situația de a nu putea să își plătească rata: creditele neperformante au scăzut de la 26,5%, cât era ponderea în septembrie 2014, până la 22,2% în aceeași perioadă a anului în curs. În privința depozitelor însă, nu sunt vești prea bune. Acestea au scăzut în valoare cu 0,5%, până la 39,7 miliarde de lei, tot din cauza deficitului de clienți-companii. Concret, în timp ce depozitele populației au crescut ușor, cele ale firmelor au scăzut mai mult.  

Clienții nu se tem să acceseze din nou creditele de nevoie personale și cele imobiliare, pe lângă împrumuturile Prima Casă

BRD – Groupe Societe Generale a anunțat un profit net de 380 de milioane de lei la nouă luni, marcând o creștere spectaculoasă, de la profitul de 38 de milioane de lei atins în aceeași perioadă din 2014. Motorul de creștere a fost tot creditarea pentru locuințe. În cazul particular al BRD însă, creșterea de pe segmentul creditării în lei nu a reușit totuși să compenseze pierderile aduse de împrumuturile în valută. Se resimte însă același apetit în creștere pentru creditare, volumul creditelor nou-acordate populației crescând cu 17% față de perioada similară a anului trecut. Prima Casă a susținut 27% din totalul creditelor noi. La BRD, depozitele au înregistrat o creștere totală de 13,1%.

Strategia băncilor de a credita în lei și a fi atente la nevoile clienților au adus creșterile mult așteptate

Cifrele sunt îmbucurătoare, dar băncile știu că sunt supuse în continuare unor riscuri care nu trebuie neglijate. La finalul anului trecut, sistemul bancar a anunțat pierderi cumulate de un miliard de euro, iar revenirea de acum este prea recentă pentru a fi considerată o promisiune pe termen scurt sau mediu. Băncile însă pot declara de succes strategia de a fi mai deschise către clienți și mai transparente, folosind ca unealtă de creditare moneda naționale, care reduce la infim riscul valutar.

CITEȘTE ȘI:

23 November 2015