BCR şi Raiffeisen Bank vor să scape de proprietăţile clienţilor rău platnici. Soluţia: dobânzi mai mici oferite celor care obţin un credit pentru achiziţia unui imobil executat silit de către bancă. 

29785-lowerinterestrates.jpgClienţii care vor să contracteze un credit ipotecar standard pot obţine dobânzi mai mici dacă sunt dispuşi să cumpere una dintre locuinţele executate silit de către bancă. În acest caz, avantajul este că nu mi are loc nicio licitaţie, ci se negociază direct un preţ cu banca. 

BCR oferă o reducere de până la 0,9 puncte procentuale în cazul creditului ipotecar în lei special destinat achiziţiei unei locuinţe executată silit de bancă. Rata dobânzii este formată din Robor + 1,5%, mai mică decât in cazul creditului Prima Casa. Totodată, clienţii sunt scutiţi de plata comisioanelor de analiză dosar, iar evaluarea imobilului nu mai este necesară. 

La Raiffeisen Bank solicitanţii pot obţine o reducere de până la 0,75 procente pentru dobânda creditelor în lei şi de până la 1% în cazul împrumuturilor în euro. şi în acest caz, clienţii băncii nu mai trebuie să plătească analiza dosarului şi nici evaluarea imobilului. 

Clienţii care obţin un astfel de împrumut nu pot să ia parte la licitaţie, ci trebuie să agreeze cu banca un preţ direct. Altfel spus, trebuie să accepte preţul de evaluare stabilit de bancă anunţat pe site-ul instituţiei.

Din punctul de vedere al băncii, tranzacţia oferă beneficiul de a vinde un activ la un preţ care să acopere datoria clientului vechi, astfel încât să nu se înregistreze pierderi. În acelaşi timp, banca “scapă” de un client cu probleme şi îşi creşte portofoliul de clienţi bun-platnici. 
Alternativa ar fi vânzarea imobilului prin licitaţie publică. Procesul este mai lung şi în defavoarea băncii. Dacă la prima licitaţie nu se obţine preţul dorit, la următoarea preţul de pornire scade automat cu 25%
” notează Alexandra Pop, specialist financiar conso.ro.

IMPORTANT: Preţul locuinţelor executate silit a scăzut

Din punctul de vedere al clientului care cumpără imobilul, costurile mai mici şi faptul că nu mai este necesară evaluare imobilului sunt principalele avantaje. Ofertele băncilor nu sunt însă prea variate comparativ cu ceea ce oferă piaţa imobiliară. Important de ştiut este că noului proprietar îi revine sarcina de a-i evacua pe foştii locatari. 

Potrivit reprezentanţilor BCR, în cazul în care există acordul părţilor,  se poate vinde şi direct, unui cumpărător care este dispun să plătească cel puţin suma prevăzută în procesul verbal de stabilire a preţului.

Această variantă oferă mai multe avantaje clientului, inclusiv prin faptul că poate stabili un preţ mai mare, astfel încât, în urma vânzării să se acopere datoria către bancă, iar diferenţa să îi rămână lui. 

Totuşi, banca nu este obligată întotdeauna să îşi ofere acordul pentru vânzarea imobilului direct de către client. Spre exemplu, există cazuri de clienţi care au fost refuzaţi de bancă chiar dacă au găsit un cumpărător, iar preţul oferit depăşea datoria, pentru simplul motiv că erau restanţieri” conchide reprezentantul conso.ro. 

 

AFLĂ: Care sunt paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru a cumpăra o locuinţă executată silit?


26 March 2013