Avansul solicitat de bănci va fi de cel puţin 25% în cazul creditelor imobiliare în euro şi de 40% la împrumuturile imobiliare în alte valute. Dar asta numai dacă veniturile solicitantului nu sunt obţinute în moneda respectivă sau nu sunt indexate la acea valută, se arată în Regulamentul privind creditele aprobat de BNR. Programul Prima Casă este exceptat de la aceste condiţii.

21782-casutza-2-tifetz.jpgRegulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice al BNR, publicat în Monitorul Oficial:

1. Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei.

2. În cazul creditelor denominate într-o monedă străină sau indexate la cursul unei monede străine, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 80% din valoarea garanţiei ipotecare dacă debitorul obţine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului.

3. Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare acordat unui debitor care nu obţine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor denominate în euro sau indexate la cursul euro şi 60% în cazul creditelor denominate în alte monede străine ori indexate la cursul unor alte monede străine.

4. Prevederile (1) şi (3) nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat.

În proiectul de regulament publicat de BNR, pentru finanţările imobiliare în euro, solicitanţii ar fi avut nevoie de un avans de cel puţin 30%, şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine.

În ceea ce priveşte creditele de consum, acestea vor fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului.

„La acordarea creditelor de consum denominate în valută ori indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie să dispună de garanţii reale şi/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului. Creditele de consum pot fi acordate pe o durată de maximum cinci ani", se mai spune în regulamentul BNR, citat de NewsIn.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că dacă s-ar stopa creditarea în valută, finanţarea sursei de venit pentru locuinţe ar dispărea, pentru că nicio bancă nu poate să-şi asume un asemenea risc, să finanţeze pe 30-40 de ani construcţii de locuinţe din depozite pe şase luni.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a aprobat în şedinţa din 28 octombrie 2011 Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice. Regulamentul intră în vigoare din 31 octombrie, data publicării în Monitorul Oficial.

CITEȘTE ȘI Românii au găsit un credit mai tentant decât Prima Casă. Află care sunt opţiunile


2 November 2011