Mai sunt doar câteva zile până când persoanele defavorizate sau marginalizate din România vor putea accesa fonduri europene pentru a demara afaceri. Rromii, persoanele care trăiesc la limita subzistenței sau persoane care, din diferite motive, sunt respinse de societate, vor primi banii necesari pentru demararea unei afaceri precum și fondurile necesare pentru achiziția de echipamente de lucru. Dar, poate mai important de atât, ei vor putea participa gratuit la cursuri de specializare business, după care vor beneficia de îndrumare din partea unor persoane specializate, în așa fel încât intrarea acestora în mediul de afaceri să fie viabilă. În paralel, angajatorii sunt stimulați cu subvenții importante pentru a angaja oameni din aceste categorii sociale. 

40183-saracie.jpgRomânia trebuie să iasă din sărăcie, iar acest lucru poate fi posibil numai susținându-i pe cei condamnați la o viață de lipsuri. Cei mai săraci dintre români nu își permit să meargă la școală, nu au un acoperiș sigur deasupra capului, nu știu niciodată dacă mâine vor avea ce să mănânce. Din cauza subcalificării, nimeni nu îi angajează, motiv pentru care ei sunt captivi în incapacitatea de a-și depăși condiția. Acest cerc vicios trebuie oprit, iar Europa va plăti pentru ca acest lucru să poată fi realizat. Românii care trăiesc în comunități defavorizate sau marginalizate vor primi de luni, 16 mai, tot sprijinul pentru a-și porni propriile afaceri.  Simultan, angajatorii vor fi stimulați pentru a angaja cât mai multe persoane din aceste categorii.

Persoanele defavorizate vor avea la dispoziție 25.000 de euro pentru a-și deschide propriile afaceri, iar angajatorii vor primi din partea statului până la 900 de lei pe persoană, subvenții pentru plata salariilor, timp de un an, dacă angajează oameni din aceste pături sociale. Aceasta este o parte componentă a Programului Operațional Capital Uman 2014-2020”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ramona Mihalache, expert fonduri europene Train Asis.

Persoanele defavorizate vor fi ghidate pas cu pas pentru a dezvolta o afacere profitabilă

Totuși, un om care provine dintr-un mediu defavorizat nu are structura necesară pentru a conduce o afacere, iar o asemenea investiție ar putea fi sortită eșecului încă de dinainte de fi inaugurată oficial. Tocmai de aceea, în cadrul programului operațional există și o componentă de educare și sprijin a celor din aceste medii. În funcție de nivelul indivial, persoanele defavorizate vor primi sprijin didactic pentru înființarea afacerii. Ei vor fi consiliați, consultați, mentorați sau formați profesional antreprenorial.

Un plan de afaceri realist și sustenabil în timp se poate dovedi a fi dificial chiar și pentru un om de afaceri, mai ales în perioade economice fragile, cum este cea pe care o traversăm. Tocmai de aceea, persoanele defavorizate interesate să demareze o afacere vor fi susținute în toate etapele cruciale, înainte și după demararea afacerii, în așa fel încât să înființeze o firmă funcțională sau să fie un angajat eficient pentru angajatorii care aderă la acest program”, continuă expertul în fonduri europene.

Există bugete diferite pentru rromi și persoane defavorizate din alte categorii sociale

Totuși, sumele puse în joc sunt limitate. Se vor aloca 3,7 milioane de euro în zona București-Ilfov, și alte 215 milioane de euro în restul țării pentru populația de etnie rromă. Aceste fonduri ar fi suficiente pentru finanțarea a 8.800 de afaceri noi, sub patronajul rromilor. Pentru restul persoanelor defavorizate, există un buget de 131 milioane la nivel național, fără regiunea București-Ilfov.

Există și câteva reguli, pentru a putea primi finanțarea: firma trebuie să aibă cel puțin un angajat, să funcționeze măcar un an și să fie sustenabilă minimum șase luni. De asemenea, o comisie formată din reprezentanți ai mediului de afaceri și ai patronatelor își vor da avizul asupra funcționării acestor afaceri”, explică Ramona Mihalache.

Subvențiile de 900 de lei alocate agajatorilor pentru colaborarea cu oameni din păturile sociale defavorizate va putea fi alocată doar dacă angajarea se face în baza unui contract de muncă.

Pentru a ieși din sărăcie, este nevoie de acțiuni integrate adresate tuturor categoriilor, indiferent dacă este vorba despre copii, adulți sau vârstnici. Totodată, trebuie adresată problematica nevoilor de orice fel: acces la educație, la piața muncii, la servicii de sănătate și îmbunătățirea condițiilor de locuit. Aceasta este viziunea din Pachetul Național anti-sărăcie” au explicat oficialii Ministrului Fondurilor Europene.

Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 este parte integrată a Pachetului național anti-sărăcie lansat de Guvern în luna februarie a acestui an. În acest pachet este un set de 47 de măsuri și obiective cu termen scadent în anul 2020. Scopul primar al acestuia este creșterea ratei de ocupare a populației cu vârste între 20 și 64 de ani și reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială. 

CITEȘTE ȘI:

11 May 2016