Conturile de economii şi depozitele sunt două produse de economie radical diferite. În principiu, unul aduce câştiguri, altul nu. Lejeritatea condiţiilor pe care le oferă un cont de economii atrage după sine şi beneficii puţine, iar uneori, chiar dezavantaje. În unele cazuri, în special la depunerile în euro, există posibilitatea ca la final să retragi mai puţini bani decât ai depus.

24563-depozite_bancare.jpgPolitica băncilor este să îndrepte toţi clienţii către depozite, nu către conturile de economii. În aceste condiţii, dorinţa unui client de a apela în cunoştinţă de cauză la un asemenea produs se transformă într-o adevărată aventură. Băncile nu par să aducă mai multe beneficii decât ţinutul banilor la saltea ba chiar, în unele cazuri, este mai profitabil să ţii banii în casă. Totuşi, nici deschiderea unui depozit nu înseamnă profit garantat.

Cele mai multe profituri sunt de un euro sau mai puţin

Un client care este dispus să depună într-un depozit 2.000 euro pe o perioadă de trei luni, poate afla la sfârşitul perioadei că nu a obţinut niciun fel de profit, la trei din primele zece bănci din piaţă, sau un profit mai mic de un euro la alte patru bănci. Acesta este scenariul pentru orice persoană fizică, ce nu are deja un cont curent în euro. Oricum, cu greu poţi deschide un depozit fără să ai şi un cont curent. Raiffeisen Bank este printre puţinele bănci care nu aplică această tactică.

Cele mai multe bănci condiţionează constituirea unui depozit de deschiderea unui cont curent în aceeaşi monedă. Acest lucru se traduce în costuri mai multe pentru client. La aceste cheltuieli, se adaugă şi comisioanele inerente unor asemenea produse, care sunt destul de multe. Aşa se ajunge la final să ai în bancă mai puţini bani decât ai depus”, spune Daniel Marcu, broker bancar.

Pe lista costurilor la care clienţii trebuie să fie atenţi atunci când îşi depun banii în bancă sunt comisioanele de retragere a banilor, chiar şi în ziua scadenţei. Acestea sunt atât de importante, în unele cazuri, încât clienţii pot pierde integral câştigul din dobândă atunci când ridică banii. Doar câteva dintre cele mai mari bănci nu aplică acest comision, iar printre ele sunt Alpha Bank, Volksbank şi UniCredit ţiriac.

La celelalte bănci, nivelul comisionului este de 0,5% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 1 euro sau 5 euro. şi costul de administrare a contului curent poate să anuleze dobânda, el fiind de până la 2 euro/lună. Se scad apoi şi impozitul obligatoriu de 16%, comisionul de retragere la ghişeu, dar şi cheltuielile aferente deschiderii unui cont curent în euro: comisioane de deschidere şi administrare.

Cea mai mare pierdere pare să fie în cazul clienţilor noi care folosesc produsele ING. Astfel, la cei 2.000 euro depuşi se aplică comisionul de deschidere a contului curent, de 6 euro, şi comisionul de retragere a numeralului de la ghişeu de 0,5%, dar minimum 5 euro. După acestea, clientul rămâne cu 1.994,09 euro în cont. După acelaşi algoritm, clientul care depune banii la BCR”, susţine Daniel Marcu.

Există însă şi bănci care aduc profituri, dar la fel de puţin importante ca şi pierderile. Astfel, acelaşi depozit constituit la CEC sau Raiffeisen Bank aduce un câştig de 0,53 euro, iar la BRD, de 0,54 euro. La Bancpost, câştigul este de doar 0,60 euro. Cele mai importante profituri sunt aduse de Volksbank şi Alpha Bank. Clientul ar încasa 13,07 euro la Volksbank, iar la Alpha Bank, clientul câştigă 10,14 euro. Câştiguri intermediare sunt obţinute la Banca Transilvania, 3,69 de euro. Desigur, fiecare bancă vine cu dobânzi promoţionale, care aduc câştiguri mult mai importante într-un timp cât mai scurt.

CITEŞTE ŞIInvestiţia în aur, salvatoare pe timp de criză. 2012 va aduce scumpiri remarcabile ale metalului preţios

 

2 May 2012