Barcelona a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii 20 de ani, mulţumită autorităţilor care au simplificat intrarea pe piaţa locală a investitorilor internaţionali şi a companiilor multinaţionale. Atât frumuseţea Barcelonei, cât şi managementul eficient al primăriei municipale şi al autorităţilor locale au atras atenţia investitorilor internaţionali.

22255-barcelona.jpgCa şi evoluţie imobiliară, Barcelona a trecut printr-o transformare spectaculoasă în ultimii 20 de ani, în special după Jocurile Olimpice din 1992. Organizarea impresionantă a acestui eveniment emblematic a crescut faima internaţională şi a adus în atenţia lumii caracterul magic şi unicitatea acestui oraş.

Caracterul pieţei imobiliare din Barcelona este dat de diversitatea economică şi culturală, care creează o mixtură unică între proprietăţile rezidenţiale şi cele comerciale. În majoritatea cartierelor, oamenii locuiesc, lucrează şi îşi fac cumpărăturile. Limita dintre spaţiul rezidenţial şi cel comercial este foarte fină, iar într-un cartier ai acces facil la toate serviciile importante: medical, cultural, sportiv, activităţi de timp liber, etc.

Valoarea apartamentelor scade cu 10% anual, din 2008 încoace

Studio-urile, apartamentele şi penthouse-urile sunt extrem de populare în Barcelona, în special în jurul cartierului Gotic, unde preţurile sunt şi deosebit de mari. Locuinţele cu suprafaţă mai generoasă sunt amplasate în nordul oraşului, în cartiere precum Gracia sau în sudul oraşului, gen Sants. Proprietăţile situate în apropierea plajei sunt considerate premium şi odată cu avantajele, vin la pachet şi cu un preţ aferent.

Preţurile proprietăţilor din Barcelona au crescut uimitor în ultima decadă. Cu toate acestea, în 2007 a existat o încetinire, iar din 2008 valoarea locuinţelor a scăzut cu cel puţin 10% anual. Dacă în 1999 un metru pătrat într-un apartament din cartierul Eixample era în jur de 2.000 euro, în 2007 sărea de 5.300 euro.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central - 4.830 euro/mp
  • Apartament semicentral - 2.840 euro/mp

Un alt exemplu este cartierul Montjuic, unde apartamentele se vindeau în 1999 cu aproximativ 1.500 euro/mp, iar înainte de criză ajunseseră la peste 4.500 euro/mp, pentru ca de acolo să scadă până spre 3.500 euro/mp în zilele noastre. În cartierul Barrio Gotico, un apartament de 90 mp cu două dormitoare începe de la 300.000 euro, iar unul de 190 mp cu trei dormitoare ajunge şi la 800.000 euro.

Gradul de împroprietărire este printre cele mai ridicate din întreaga Europă

În Barcelona, majoritatea localnicilor preferă să fie proprietari decât chiriaşi. Conform statisticilor, peste 90% dintre catalani sunt proprietari de apartamente, în timp ce piaţa chiriilor este limitată şi se adresează în special turiştilor. Barcelona este faimoasă pentru preţurile mari pe acest segment de piaţă.

Chirii medii pentru locuinţele din Barcelona, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor - central: 655 euro/lună; semicentral: 440 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 1.200 euro/lună; semicentral: 800 euro/lună

Un apartament de 55 mp cu două camere din cartierul Montjuic poate fi închiriat cu 750 euro/lună, dacă chiriaşul plăteşte pentru cel puţin un an. Altfel, acesta poate fi preţul pentru cinci-şase zile. Sunt situaţii când pentru un apartament cu două camere în acest cartier, chiria depăşeşte 1.200 euro/lună.

CITEŞTE ŞI: Copenhaga, paradisul Nordului


26 November 2011