Banca Comercială Romană (BCR) a acordat primul credit pentru reabilitarea termică a unui bloc de locuinţe. BCR acordă astfel de credite în baza convenţiei semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDTR), privind plata dobânzii subvenţionate aferentă creditelor bancare cu garanţie guvernamentală pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit.

21113-reabilitare_termica.jpgDe creditele pentru reabilitare termică a blocului pot beneficia atât asociaţiile de proprietari, cât şi persoanele fizice. Primul beneficiar al acestui tip de credit îl reprezintă o asociaţie de proprietari din Cluj. Clădirea de locuinţe ce urmează a fi eficientizată termic are nouă etaje, trei scări şi 120 de apartamente, iar valoarea creditului depăşeşte 500.000 lei.

Creditul a fost acordat în doar două săptămâni de la ultimele modificări legislative care reglementează subvenţionarea dobânzii aferentă creditelor bancare cu garanţie guvernamentală pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit.

„Acest lucru a presupus supervizarea semnării contractelor de fidejusiune între părţile semnatare şi anume asociaţia de proprietari, proprietarul apartamentului şi reprezentantul Ministerului de Finanţe în plan local. Totodată, am asigurat depunerea acestor contracte la BCPI în vederea notarii în Cartea Funciară a fiecărui apartament", declară Melania Mirea, Şef Departament Microîntreprinderi în BCR.

„Suntem extrem de bucuroşi că am reuşit să realizăm acest parteneriat. Reducerea costurilor la căldură împreună cu avantajele subvenţionării dobânzii au convins fiecare proprietar de apartament. Un alt avantaj este şi eliminarea impozitului pe clădiri pentru toţi proprietarii pentru minim 5 ani. Estimăm că, în urma acestor lucrări, facturile noastre vor scădea cu circa 40%", împărtășește Ioan Cătană, preşedintele asociaţiei de proprietari clujene.

În scopul reducerii consumului de energie al clădirilor de locuit, creditele pot fi accesate pentru:

  • reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente 
  • repararea sau achiziţionarea cu montaj a unei centrale termice de bloc sau pentru o locuinţă individuală 
  • lucrări de termo-hidroizolare a acoperişului/terasei
  • lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă din punct de vedere energetic

„Oferim consiliere pentru întocmirea dosarului de finanţare. Pe lângă creditul propriu-zis, propunem clienţilor persoane fizice şi asociaţii de proprietari, un pachet complet de produse şi servicii bancare. Astfel, pentru asociaţiile de proprietari, pachetul conţine gratuitatea tuturor operaţiunilor intrabancare, abonament la serviciul de efectuare plăti prin canale alternative fără comision lunar şi carduri de debit fără comision anual, precum şi dobânzi preferenţiale la constituirea depozitelor în lei la o luna. De asemenea, oferim firmelor de construcţii care iau parte la programul de reabilitare termică a locuinţelor dobânzi avantajoase pentru sumele constituite ca garanţie de bună execuţie a lucrarilor", afirmă Romulus Pop, director regional retail BCR, Regiunea Nord Vest.

BCR acordă creditul pe o perioadă de până la 5 ani, iar dobânda este integral subvenţionată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Pentru că o Asociaţie de proprietari să aibă acces la această facilitate de finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală, este indicat să se prezinte la bancă pentru consiliere şi informare, dar şi să solicite oferte pentru realizarea lucrărilor de construcţie propriu-zise.

De asemenea, trebuie ca Adunarea Generală a Asociaţiei de proprietari să să întrunească şi să ia decizia de reabilitare a blocului de locuinţe şi să solicite o expertiză tehnică şi un audit energetic. Urmează prezentarea la bancă a documentaţiei necesara aprobării creditului (documentele sunt de regulă copii ale unor documente proprii, precum şi aferente lucrărilor, documentaţie pe care o realizează împreună cu constructorul). După aprobarea de către bancă a dosarului şi a garanţiei de către FNGCIMM, lucrările pot începe.

CITEȘTE ȘI: Comisia Europeană nu vrea reabilitare termică în toată România

22 September 2011