Nivelul dobânzilor s-a înjumătățit în ultimii cinci ani. O veste bună pentru cei interesați să contracteze un credit acum, dar dureroasă, pentru cei care au făcut acest pas la scurt timp după instaurarea crizei financiare. Pentru a susține creditarea, BNR a redus dobânda de referință cu peste 70%, în ultimii ani, precum a scăzut și rezervele minime obligatorii. Cu alte cuvinte, banca centrală a folosit toate pârghiile pentru ca băncile să reînceapă creditarea. Cu toate acestea, precauția domină piața, atât din partea clienților, cât și din partea instituțiilor financiare.

37339-dobanzi.jpg„Dobânda de politică monetară  a scăzut la un nou minim istoric”. Aceste cuvinte sunt bine cunoscute consumatorilor de știri financiare, din ultimii ani. Același lucru s-a întâmplat și la ultima ședință BNR, când dobânda cheie a fost redusă cu 25%. Importanța acestei schimbări, pentru clienții băncilor, este una covârșitoare. Ea se traduce într-un interes mai crescut al băncilor pentru o oferi credite în moneda națională. Acest interes este încurajat de Banca Centrală și prinr educerea, în paralel, a rezervelor minime obligatorii, de la pragul de 10%, la cel de 8%. Acest lucru înseamnă că băncile au posibilitatea de a plasa mai mulți bani în creditare. Acestea sunt doar ultimele schimbări, dar în ultimii cinci ani, BNR a făcut eforturi susținute, constante și sustenabile pentru facilitarea finanțării persoanelor fizice în moneda națională.

„Acțiunile băncii centrale au avut un impact pozitiv în costul finanțării persoanelor fizice, interesate de un împrumut în moneda națională. Dobânda de politică monetară a scăzut, în ultimii cinci ani, cu 76%, de la nivelul de 7,5%, cât era în 2010, până la nivelul actual, de 1,75%. Această evoluție a influențat evoluția indicelui ROBOR, care a scăzut de la 9,7%, la trei luni, cât era în 2010, până la mai puțin de 1,5%, acum. Astfel, acest context a condus la dobânzi mai mici pentru clienții bancari”, arată un studiu Cooper Pear.

Rata pentru un credit mediu a scăzut cu 800 de lei, în ultimii cinci ani

Astfel, un client care contractează acum un credit imobiliar de 200 de mii de lei, deci echivalentul a 45.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, va plăti o rată lunară de 1.000 de lei. Pentru același credit, dar contractat în urmă cu trei ani, la o dobândă de 10%, rata ar fi fost de 1.800 de lei. Un alt exemplu, de data asta pentru un credit pe o perioadă de cinci ani și cu o valoare de 40.000 de lei, deci aproximativ 9.000 de euro, rala lunară ar fi de 850 de lei, comparativ cu 1.100 de lei, cât ar fi plătit același client, pentru același credit, contractat în urmă cu cinci ani.

„Dacă privin situația creditelor cu ipotecă, nu greșim dacă spunem că, într-un final, avem dobânzi europene, de 4%, cu un cost al doânzilor plătite de client, înjumătățit față de 2010.” au explicat oficialii Cooper Pear.

Un alt factor al scăderii puternice a dobânzilor este reducerea inflației anuale, care a fost la fel de spectaculoasă. Astfel, dacă la mijlocul anului 2013, nivelul acesteia era de 5,37%, în aceeași perioadă a anului 2014, inflația a scăzut până la 0,94%. Cu toate acestea, băncile încă sunt destul de precaute, atunci când decid să acorde credite, cu atât mai mult în cazul companiilor. Acest luru este un impediment în calea dezvoltării economice a țării, căci segmentul de creditare a firmelor joacă un rol crucial în dinamica activității economice.

CITEȘTE ȘI:

22 June 2015