Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic, de astăzi, o nouă monedă din aur. Având valoarea nominală de 200 lei, moneda este dedicată împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif, din Capitală. Prețul de vânzare este de 3.400 lei/bucata, fără TVA.

38845-gold_coins.jpgÎncepând cu 7 decembrie 2015, Banca Națională a României a pus în circulație o nouă monedă comemorativă, din aur. Lansată la 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif, din București, moneda are o valoare nominală de 200 lei și poate fi achiziționată contra sumei de 3.400 lei/bucată, exclusiv TVA. Cu formă rotundă, moneda are un diametru de 27 milimetri și o greutate de 15,551 grame, având titlul de 999%.

„Aversul monedei redă imaginea Catedralei Sf. Iosif din București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „200 Lei“, stema României și anul de emisiune „2015“. Reversul monedei prezintă o imagine din interiorul Catedralei Sf. Iosif din București, inscripția în arc de cerc „CATEDRALA SF. IOSIF - BUCURESTI“ și anul punerii pietrei de temelie „1875“”,explică reprezentanții BNR.

  • Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 150 monede
  • Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză
  • Broșurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central

38846-moneda_aur.jpgMonedele din aur dedicate împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif din București au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulație, în scop numismatic, a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Catedrala Sf. Iosif a fost ridicată la inițiativa episcopului Ignazio Paoli – între anii 1872 și 1873, acesta a cumpărat două terenuri în mahalaua Stejarului, (între gară și palatul regal), cu suprafața de 816 stânjeni la prețul de 5685 galbeni (bani proveniți din vânzarea unor proprietăți care aparținuseră franciscanilor). În toamna anului 1875 a avut loc ceremonia sfințirii pietrei de temelie a Catedralei, inaugurarea și consacrarea petrecându-se abia nouă ani mai târziu. Lăcașul sfânt este construit în stilul romanic (caracteristic Italiei), combinat cu elemente gotice, specifice marilor catedrale ale Europei creștine.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

7 December 2015