BNR vrea să taie cheful românilor care câştigă în lei să se mai imprumute. Astfel, banca centrală pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditarea în valută pentru persoanele cu venituri în lei. Decizia se aliniază tendinţelor de reglementare existente la nivel european, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Sursa: revista-piata.ro"În primul rând, creditul în valută ar trebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu le dai credite în lei, celor care fac investiţii străine, aici nu avem nicio grijă pentru dezvoltarea acestui credit, cu atât mai mult cu cât schimburile comerciale ale României nu numai că au o evoluţie pozitivă, dar sunt principala locomotivă a ieşirii din criză", a declarat guvernatorul băncii centrale, într-un interviu acordat Mediafax.

El a arătat că exportatorii şi cei care fac investiţii străine sunt protejaţi împotriva riscului valutar, iar BNR nu are niciun motiv să descurajeze creditarea în valută pentru aceşti debitori.

"Apare însă problema debitorilor neprotejaţi, a populaţiei care câştigă în lei. Aşa cum apare în comunicat (transmis de BNR săptămâna trecută după şedinţa de politică monetară - n.r.), pentru acest sector de creditare în valută pregătim măsuri speciale de descurajare a creditării în valută. Nu pentru toată populaţia, întrucât dacă are câştiguri în valută, atunci de ce să descurajăm?! Ne înscriem în orientarea europeană. La nivel european, inclusiv pornind de la experienţa României, s-au degajat câteva linii de acţiune", a afirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR spune că decizia este văzută acum cu ochi buni chiar şi de băncile comerciale. Isărescu a subliniat faptul că măsurile vor fi, cel mai probabil, de natură prudenţială.

Soldul creditului neguvernamental era la finele lunii februarie de 206,6 miliarde de lei, dintre care peste 60% reprezentau împrumuturi în valută.

Astfel, soldul creditului neguvernamental acordat în valută, exprimat în monedă naţională, era de 129,67 miliarde de lei, dintre care 64,64 miliarde de lei au fost împrumutate de populaţie, iar restul de firme.

11 April 2011