Banca Naţională a României nu este mulţumită de actualele condiţii de creditare. Ca urmare a elaborat un proiect care urmăreşte schimbarea actualelor reguli de împrumut. Spre exemplu, BNR vrea ca la împrumuturile imobiliare în euro avansul să fie de 30%, iar în cazul creditelor de consum - perioada de rambursare să fie de cel mult cinci ani.

19342-6511224028568__bnr.jpgBNR doreşte ca scadenţa creditelor de consum să nu mai fie de 20 de ani, perioadă maximă practicată în prezent, ci să fie de cinci ani. În cazul creditelor de consum pentru cumpărarea de bunuri, clientul trebuie să vină cu un avans de 20% din valoarea bunului achiziţionat şi o garanţie reală (în general ipotecară) sau personală (de exemplu, poliţă de asigurare) de 133% din suma împrumutată.

Prin aceste propuneri, Banca Centrală încearcă delimitarea clară a creditelor imobiliare. Acestea vor cuprinde finanţările pentru care se constituie garanţie imobiliară şi sunt destinate exclusiv cumpărării unui imobil (casă/teren), construirii unui imobil, sau amenajării/extinderii unei locuinţe.

Guvernatorul BNR atrage atenția bancherilor că ar trebui să se concentreze pe creditarea mediului de afaceri, susținând că piața creditelor de consum a ajuns la saturație. 

„Este clar că domeniul creditelor de consum a ajuns la saturare. Unii președinți de bănci au deja probleme cu rețeaua supradimensionată de bănci, nepregătită pentru altceva decât pentru retail. Cum să mai stimulezi consumul când necazul a fost cauzat chiar de supradimensionarea consumului?” a declarat Mugur Isărescu, citat de Gândul. 

Nu va mai exista nicio diferenţă între creditul de consum cu ipotecă şi creditul de consum clasic

În cazul creditelor de consum pentru cumpărarea de bunuri, clientul trebuie să vină de acasă cu un avans de 20% din valoarea bunului achiziţionat şi o garanţie reală sau personală de 133% din suma împrumutată, garanție solicitată și în cazul creditelor de consum cu alte destinații. 

Avansul cerut pentru creditele imobiliare:

• Moneda naţională - avans de cel puţin 20% din valoarea imobilului
• Moneda euro - avans de 30% din valoarea proprietăţii
• Alte monede - avans de 40% din valoarea locuinţei

Băncile vor fi obligate, ca şi până în prezent, să elaboreze scenarii de risc astfel încât gradul de îndatorare al clientului să nu depăşească pe întreaga perioadă de creditare nivelul maxim stabilit de normele băncii. Astfel, pentru a stabili rata maximă pe care un beneficiar o poate suporta, băncile vor face simulări care vor avea la bază cele mai mari dobânzi practicate în perioada martie 2007 - martie 2011, pentru tipul de credit solicitat de client.

De asemenea, la creditele în valută se va calcula gradul de îndatorare în funcţie de cea mai amplă depreciere din perioada de referinţă.

La începutul lunii aprilie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat într-un interviu acordat Mediafax că Banca Centrală pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţa de reglementare existentă la nivel european.

De altfel, în perioada de explozie a creditului în valută din 2005 - 2008, BNR a avut mai multe reglementări prin care a încercat temperarea finanţărilor în devize străine.

Dar există și o parte mai goală a paharului, avertizează Lucian Anghel, economist șef al BCR. Acesta susține că este o linie fină până la afectarea consumului investițional, respectiv că ar trebui descurajate creditele pentru un al cincilea televizor sau mașină și încurajate creditele de consum pentru reabilitarea sau îmbunătățirea locuinței. 

„În același timp, este nevoie de un reglaj foarte fin în ceea ce privește normele de creditare, pentru a nu frâna prea tare investițiile, de exemplu” a declarat Anghel pentru ziarul Gândul. 

Situaţia împrumuturilor la sfârşitul lunii aprilie 2011:

  •  Creditele în valută însumau echivalentul a 128 de miliarde lei, cu 64% mai mult decât soldul împrumuturilor în lei, care se cifra la 78,23 miliarde lei
  •  Restanţele creditelor în valută - 9,6 miliarde lei; restanţele creditelor în lei - 8,4 miliarde lei
  •  Împrumuturile în valută reprezintă 65 miliarde lei, dintre care creditele de consum - 35 miliarde lei, credite imobiliare - 26 miliarde lei
  •  Împrumuturile în lei se ridică la 35 miliarde lei, dintre care creditele de consum - 26 miliarde lei, credite imobiliare - 9 miliarde lei

20 June 2011