Secretul băncilor elveţiene a devenit doar o poveste, în anii de criză. Acum, sistemul bancar elveţian este mai degrabă o carte deschisă a persoanelor cu influenţă. Toate ţările care au ajuns să aibă probleme financiare negociază cu Elveţia să le îndrume către cele mai pline depozite ale cetăţenilor lor. Ultima pe această listă pare să fie Grecia, care vrea să pună taxe de zeci de procente pe depozitele elveţiene ale populaţiei bogate.

24259-athens_marina_greece_2.jpgGrecii au început să îşi mute masiv banii din conturile elveţiene în orice alt punct al lumii, de teama taxelor uriaşe pe care guvernul de la Atena vrea să le impună. Asta după ce ministrul de finanţe al Elveţiei, Eveline Widmer-Schlumpf, a declarat că au fost începute negocieri cu Atena pentru taxarea depozitelor grecilor în Elveţia. Acestea sunt estimate la 60 miliarde euro, iar printr-un acord cu Grecia, depozitele ar putea fi taxate cu până la 41%. Nu ar fi prima oară când se întâmplă acest lucru, un acord similar a fost deja semnat cu Germania şi discutat cu SUA.

Reorientarea grecilor bogaţi către alte state care oferă protecţie împotriva plăţii de taxe a fost dezvăluită în parlament de ministrul de Finanţe al Greciei, Filippos Sachinidis. Acesta a afirmat că taxa pe dobândă încasată de Grecia pentru depozitele cetăţenilor săi din Elveţia a coborât de la zece milioane euro în 2009, la şase milioane euro în 2010.

CITEŞTE ŞI Grecia speră să primească un miliard de euro, pentru a reporni economia

 

9 April 2012