În momentul în care decid că au nevoie de un credit, cei mai mulți clienți se îndreaptă către cea mai apropiată bancă, pentru a afla costurile și condițiile. Dar dacă acest drum ar fi înlocuit de discuția un un broker bancar, clienții ar afla nu doar ofertele din întreaga piață, dar și produsele cele mai potrivite pentru veniturile și situația lor, riscurile și beneficiile unui credit, cât și prognoze financiare făcute de specialiști în domeniu. Mai mult, toate aceste informații le-ar fi oferite gratis, serviciile brokerilor fiind plătite de banca pe care clientul a ales-o drept potrivită pentru el. Din păcate, numărul celor care cunosc ideea de brokeraj bancar este încă mic, iar preconcepțiile îi descurajează adesea pe cei care aud pentru prima oară de acest concept.

37815-credit.jpgBrokerajul bancar este o idee de afacere relativ nouă, în România. Prima companie care s-a ocupat serios de acest domeniu a apărut în urmă cu un deceniu. La momentul respectiv, nimeni nu credea că acest lucru poate funcționa, în țara noastră.

În alte țări, consultanța financiară este foarte naturală. La fel cum nu te duci la tribunal fără un avocat, nu te duci nici să îți contractezi un credit, fără un specialist. Nu poți doar să semnezi și să pleci cu banii, trebuie să cunoști noțiuni complexe de finanțe, demografie, planificare. Când am început această activitate, acum 11 ani, clienții nu știau ce facem, băncile nu știau ce facem, motiv pentru care a trebuit să educăm întreaga piață. Lucrurile s-au așezat abia prin 2006”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Un broker bancar profesionist se preocupă de situația financiară a clientului său, până la încheierea creditului

Boomul economic a promovat serviciile de consultanță financiară, dar criza a consolidat acest domeniu. Mii de companii care au apărut peste noapte, au dispărut la fel de brusc, iar în piață au rămas doar jucătorii cei mai serioși. Iar un broker bancar serios nu îi va recomanda clientului său un credit care ar putea să îl ducă la faliment personal, și nici nu îl va lăsa să se descurce singur, după ce contractul a fost semnat.

„Pentru noi, responsabilitatea față de client este criteriul de bază în desfășurarea activităților zilnice. În ultimii ani, am văzut oameni care au fost aruncați pe stradă, din cauză că nu și-au mai putut plăti ratele. Nimeni nu vrea să trăiască cu o asemenea responsabilitate. Nimeni nu vrea să își împingă clienții să piardă totul. Astfel, le prezentăm cu atenție toate ofertele de pe piață, le expunem și cele mai rele scenarii, am avut cazuri în care am refuzat să semnăm contracte cu ei doar pentru că își doreau credite nocive. Apoi, după semnare, urmărim modul în care își plătesc ratele și intervenim cu consiliere financiară de câte ori este nevoie”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Marilena Mustață, manager de dezvoltare AK Broker Bancar.

În cazul unui dezechilibru financiar, brokerul bancar poate negocia cu banca, în numele clientului său

Dacă în timp clientul întâmpină probleme finanaciare, tot brokerul bancar este cel care îl ajută să regăsească echilibrul. Se poate recurge la refinanțarea creditului, conversia monedei, sau chiar negocieri cu banca pentru obținerea unor condiții favorabile. Prin natura serviciului lor, broker bancari pot negocia condiții preferanțiale cu băncile, pot ajunge la termeni pe care un client nu îi poate obține, oricât de bine ar fi pregătit.

„Un client care decide să încerce singur să obțină creditul perfect pentru el, sau să renegocieze invididual cu banca, consumă foarte mult timp, energie, și chiar dacă știe foarte bine ce face, nu are garanția că va avea rezultate la fel de bune cu cele pe care le poate obține un broker. Datorită volumului mare de clienți pe care noi îi îndrumăm către bănci, instituțiile financiare ne pun la dispoziție instrumente preferențiale de negociere”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Daniel Amza, director vânzări AV Broker Solutions.

Iar toate aceste servicii sunt oferite, în general, gratuit pentru clienți. Acest lucru nu înseamnă că brokerii bancari fac muncă voluntară, ci faptul că sunt plătiți de banca spre care este îndrumat clientul. În condițiile în care băncile au găsit cu greu clienți, în ultimii ani, multe sucursale s-au închis iar piața se îndreaptă tot mai mult către mediul online, brokerii bancari au devenit un adevărat motor de vânzare.

CITEȘTE ȘI:

27 July 2015