România și Republica Moldova sunt prezentate, la nivel internațional, drept cele mai bune locuri pentru cei care caută o viață ieftină și de calitate. Avantajele sunt însă mai degrabă de partea străinilor care vor să se mute din țara de reședință, și nu de partea celor care locuiesc deja aici. Iar pentru a putea duce o viață lipsită de griji, în România și Moldova, cei interesați să se mute aici ar trebui să aibă venituri calculate după standardele țărilor de reședință.

36173-pasaport.jpgWilfried Lehmkuhler, consultant financiar și autor, care a făcut o meserie din a îmbunătăți viețile altora, a întocmit la începutul acestui an un top al orașelor în care se trăiește ieftin și bine, din întreaga lume. Scopul e acela de a convinge americanii că orașele în care trăiesc sunt prea scumpe și că ar trebui să ia în calcul ideea de a trăi într-o altă țară, unde traiul este mai ieftin, iar calitatea vieții, mai înaltă. Singura problemă ar fi aceea că prețurile mici sunt adesea însoțite de salarii mici. Prin urmare, veniturile celor care decid să se mute pentru o viață mai bună ar trebui să vină în continuare din țara de origine. Pentru cei care își permit să muncească de la distanță, Chișinău pare să fie orașul care oferă cel mai bun raport preț-calitate, potrivit topului citat. Un oraș emergent, unde cultura se îmbină cu dezvoltarea comercială și distracția, argumentează autorul. Din punct de vedere al costurilor, o garsonieră în centrul orașului se închiriază cu un preț mediu de 270$/lună, iar costul aferent transportului public se ridică la 6$/lună, pentru întregul oraș. De asemenea, cina completă, cu trei feluri, pentru două persoane, la un restaurant de talie medie, este estimată de autor la 22$.

Bucureștiul este pe locul doi în top, cu prețuri semnificativ mai mari decât Chișinău

Bucureștiul este pe locul doi în acest top, dar cu prețuri semnificativ mai mari. De exemplu, chiria estimată pentru o garsonieră în centrul orașului este de 450$/lună, iar costul transportului în comun aproape că se triplează, până la 15$/lună. Cina în oraș, la un restaurant de calitate medie, costă aproximativ 22$ pentru două persoane și trei feluri pentru fiecare. Bucureștiul este prezentat, în acest top, drept Parisul Europei de Est, un oraș luminos, energic, frumos și în plină ascensiune economică și culturală. Bucureștiul este recomandat de autor celor care doresc să trăiască o viață boemă și fastuoasă. Iar ca argument suprem este faptul că orașul se situează la o distanță de doar 90 de minute de Marea Neagră.

Praga este pe locul trei, un oraș recomandat pentru familii

Pe locul trei, în acest top, se află Praga, un oraș-monument, inclus în patrimoniul UNESCO. Praga este un loc dedicat în special familiilor, în virtutea școlilor internaționale din oraș și a încărcăturii istorice a zonei. Nu este scump, deși este mai scump decât Bucureștiul. Astfel, o garsonieră în centrul orașului se poate închiria cu 590$/lună, în timp ce prețul cinei pentru două persoane, trei feluri, la un restaurant de talie medie, este de 27$.

Spania are două orașe în top

O altă alegere inspirată, pentru cei care vor să locuiască ieftin, dar ducând o viață de calitate, este Ojen, Spania. Acest oraș este prelungirea luxosului Marbella, recunoscut pentru proprietățile de milioane de dolari și pentru locuitorii elitiști. Ojen este descris drept un oraș frumos și romantic, care oferă o viață liniștită, dar fără a fi plictisitoare. Chiria este chiar mai ieftină decât în București, 330$/lună, în centrul orașului, dar mâncarea este mai scumpă, în condițiile în care cina în oraș, în aceleași condiții ca și în București: două persoane, trei feluri, restaurant de calitate medie, ajunge la 28$.

De altfel, Spania este singura țară care are două orașe în acest top.  Alicante este al doilea dintre ele și este situat pe ultimul loc din top 10, cu plajele frumoase, chirii similare cu cele din București, dar transport și mâncare mult mai scumpe, respectiv 37$/lună pentru transport și tot 37$ pentru cina în oraș. În top mai este amintit și Puerto Vallarta, din Mexic, un oraș versatil și romantic, în ciuda faptului că este o destinație iubită de turiști, precum și orașul Corozal, din Belize, un paradis tropical dedicat celor care tot ce își doresc este să se relaxeze. Pentru cei care preferă viața exotică, este recomandat orașul Chiang Mai, din Tailanda sau Bali, în Indonezia. Zona Mendoza, din Argentina, este recomandată celor care caută beneficiile unei metropole și, deloc de neglijat, iubesc vinul, Argentina fiind recunoscută pentru producția vinicolă.

CITEȘTE ȘI:

21 January 2015