C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Bucurestiul, mai scump decat Roma si Milano la spatii industriale
 
Revista COTIDIANUL - 20 05 2003

Dupa explozia preturilor la spatiile imobiliare si a celor de birouri, Romania se pare ca tinde sa devina una dintre cele mai scumpe destinatii pentru cei care vor sa investeasca in spatii industriale.
Intr-un clasament alcatuit de firmele londoneze Cushman&Wakefield si Royal LePage Commercial, Bucurestiul ocupa locul 29 in ceea ce priveste costurile totale platite de firme pentru spatiile industriale.

Pretul practicat pe piata romaneasca se ridica in prezent la 72 de euro pentru un metru patrat, in comparatie cu regiunea din jurul Aeroportului londonez Heathrow, cu 137 de euro pe metru patrat, regiune care ocupa primul loc in ierarhie.

Bucurestiul devanseaza orase cum ar fi Roma si Milano, unde costurile se ridica la circa 64,8 euro pe metru patrat, Bruxelles - 55,8 euro si Viena - 53,57 euro.
Costurile pentru spatiile industriale din Bucuresti sunt mai ridicate decat in capitalele altor state in tranzitie.
De exemplu, cheltuielile sunt de circa 62 de euro pe metru patrat in Budapesta si Varsovia si de 60 de euro in Praga.
In Istanbul, costurile sunt la jumatate fata de cele din Bucuresti.

Pe locul al doilea in ierarhie se situeaza metropola americana San Francisco, unde costurile se ridica la aproximativ 185 de dolari pe metru patrat. Pozitia a treia este ocupata de Moscova, cu 145,8 euro pe metru patrat.

Evolutia costurilor spatiilor industriale din Romania este reflectata si de saltul inregistrat in clasamentul britanic.
Astfel, de pe locul 18, pe care il ocupa anul trecut, Bucurestiul ajunge pe locul 29.
In ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, chiriile au inregistrat o crestere medie de 20%, in conditiile in care zona devine din ce in ce mai atractiva pentru producatori industriali si pentru transportatori.     



 

 

 

20 May 2003