Sorin Oprescu bate la toate uşile, în căutarea oricui ar putea să salveze Bucureştiul de la îngheţ, iarna aceasta. Primarul General resimte acum, mai mult decât oricând, presiunea ELCEN, care ameninţă că va sista alimentarea cu energie către RADET. Problema este veche, iar soluţiile par să nu existe, în acest moment. 

22831-radet.jpgPe cât de veche este ameninţarea ELCEN  de a sista furnizarea de căldură către RADET, pe atât de actuală a redevenit ea zilele acestea. Ameninţarea de a lăsa Bucureştiul fără căldură l-a mobilizat pe primarul Oprescu, care a pus în gardă deja toţi factorii de decizie. El s-a adresat preşedintelui, premierului, ministrului economiei, a mers chiar şi la Consiliul Suprem de Apărare a ţării precum şi la SRI.

Primarul General consideră că acest demers este perfect justificat, deoarece situaţia actuală afectează profund interesul public şi siguranţa naţională. Având în vedere situaţia deosebit de gravă, fără precedent şi care se perpetuează de peste 15 ani în Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din Municipiul Bucureşti, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a adresat acestora pentru a se implica, alături de Autoritatea Locală, cu maximă urgenţă, în rezolvarea acestei stări de fapt", se arată într-un comunicat la Primăriei Bucureşti.

Oprescu vrea să se şteargă unele datorii ale Municipalităţii

Problema este că soluţiile identificate de primarul Oprescu nu sunt deloc pe placul celor care ar trebui să le accepte. Tocmai de aceea şi acum, la fel ca în ultimii 15 ani, nu s-a ajuns decât la tergiversarea situaţiei şi evitarea unui acord final. Oprescu vrea:

  • Reconsiderarea contractului cadru dintre ELCEN şi RADET, impus de ANRE;
  • Anularea penalităţilor pretinse de către ELCEN Primăriei;
  • Eventuala preluare de către Primărie a unităţilor de producţie a energiei electrice şi termice, respectiv CET SUD, CET VEST, CET Progresul şi CET Grozăveşti.

În plus, Primăria spune că a făcut tot ce se putea pentru a fi la zi cu plăţile, dar că datoriile istorice sunt covârşitoare.

Începând cu anul 2008, s-au achitat sume importante la capitolul penalităţi, peste 400 milioane lei, dar situaţia se perpetuează prin comportamentul abuziv şi discreţionar al reprezentanţilor ELCEN.", arată comunicatul PMB.

Soluţiile lui Oprescu nu sunt pe gustul consilierilor

Tocmai de aceea, ştergerea penalităţilor a fost prima idee luată în calcul ca fiind salvatoare. Oficialii PMB au explicat că, pentru ştergerea penalităţilor, Primăria Bucureşti se obligă să plătească datoria de bază în termen rezonabil şi să plătească la timp facturile curente.

Nu se pune problema ca Municipalitatea să nu plătească datoria de bază. În discuţie intră doar ştergerea penalităţilor. Cu alte cuvinte, Guvernul este de acord să plătească dobânzile şi penalităţile, dar Municipalitatea trebuie să plătească facturile restante. Noi credem că, în situaţia actuală, condiţia pusă de Executiv este mai mult decât corectă şi ajută deopotrivă RADET şi ELCEN să iasă din gaura neagră în care se află", spunea viceprimarul Mircea Raicu.

Tocmai de aceea, Primarul General a supus de curând aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti o propunere de rezolvare a situaţiei penalităţilor către Guvernul României, dar acest demers rămas fără niciun rezultat.

CITEŞTE ŞI: Bucureştiul, condamnat să rămână un oraş-problemă. E nevoie de 25 de ani pentru a ajunge la standarde internaţionale


2 January 2012