Atunci când vine vorba despre cumpărarea unei locuințe, bugetul este cea mai mare problemă. Banii nu sunt niciodată suficienți și întotdeauna se găsesc oferte aparent perfecte, dar dincolo de marja superioară de preț. Acest lucru se întâmplă chiar și în cazul clienților cu bugete de milioane de euro. Suma mai mare nu este o garanție că vor găsi exact ce își doresc, cu atât mai mult cu cât orașul este dominat de construcții destinate clasei mijlocii. Experiența agenților imobiliari demonstrează că aceștia sunt și cei mai dificili clienți, fiind întotdeauna bine consiliați, bine puși la punct cu realitatea pieței, foarte atenți la detalii și, prin urmare, foarte greu de satisfăcut.

37166-proprietate_lux.jpgClienții cu bugete mari sunt o provocare pe toate planurile, cu atât mai mult cu cât este vorba despre investitori. Aceștia au planuri de afaceri riguroase, iar fiecare achiziție este doar o etapă care îi va duce mai aproape de profit. Tocmai de aceea, fiecare abatere de la plan, înseamnă un pericol de a nu atinge țelul stabilit.

„În cazul clienților cu bugete mari, negocierile sunt foarte dificile. Găsim mai mult aplecare către discutarea prețului din partea oamenilor cu bugete mici sau medii, ei negociază aproximativ 5.000 de euro. Cumpărătorii cu bugete mari sunt mult mai agresivi. Ei sunt interesați de preț, preț și iarăși preț. Ei nu se atașează emoțional de proprietăți, nu se gândesc că nu vor găsi ceva mai bun dacă nu plătesc în plus pentru unitatea la care se uită acum”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Cleciu, manager Neocasa. 

Proprietarii abordați de investitori încearcă să obțină un preț mai mare, dar negocierile sunt stricte

Acest comportament este regăsit atât în cazul celor care caută să cumpere o locuință de lux pentru uz propriu, sau cu scop investițional. Zonele cele mai căutate de clienții de top sunt în centrul Bucureștiului sau în partea de nord a Capitalei. Pentru a-și asigura monopolul pe o piață care pare să revină pe creștere, sunt investitori care plasează sume uriașe pentru a cumpăra cele mai vandabile proprietăți.

„Chiar anul acesta am avut un client cu un buget de 12 milioane de euro, care voia să cumpere apartamente cu două, trei și patru camere cu vedere la Parcul Circului, în zona Floreasca. La întâlnirile cu proprietarii, a fost mereu foarte riguros. Proprietarii sperau într-un preț mai mare, știind că există un buget mare de achiziție, dar investitorul a ales întotdeauna cele mai ieftine proprietăți”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Maria Pătrașcu, broker Prime Estate.

Atunci când își construiesc case, clienții de lux sunt dispuși să cheltuiască mai mult

Lucrurile se schimbă însă, în cazul clienților de lux care își construiesc o locuință pentru uz personal. În acest caz, ei sunt dispuși să plătească mai mult pentru a personaliza casa în așa fel încât să corespundă statutului lor social.

„Avem clienți cu un buget mai mic, care de multe ori sunt mai deschiși decât alții cu un buget mai mare. Din punctul meu de vedere sau din experiența noastră, bugetul nu are nicio legătură cu planul de construcție. Dar clienții cu buget mai mare, de multe ori au tendința de a epata și de a-și dori niște lucruri numai de dragul de a le avea, pentru că sunt prețioase. De exemplu baia cu marmură” , a explicat pentru IMOPEDIA.ro arhitect Lavinia Moraru, reprezentant Prographic Architecture Studio

Piața imobiliară de lux este un segment aparte al domeniului rezidențial. Tranzacțiile se fac discret, în cercuri închise, departe de ochii publicului larg. Cererea este în creștere, iar dezvoltatorii au speculat acest lucru, urmând ca anul acesta să fie livrate mai multe asemenea proiecte pe piața imobiliară locală.

CITEȘTE ȘI:

25 May 2015