Dacia este a treia cea mai scumpă zonă din Bucureşti, potrivit ultimelor studii. Atât casele, cât şi blocurile sunt exclusiviste, cu preţuri care descurajează mulţi clienţi încă înainte să ajungă la vizionare. În aceste condiţii, singurii clienţi care fac piaţa să mişte în zonă, sunt companiile.

23037-piata-romana.jpgÎn zona Dacia, preţurile de strigare sunt chiar şi acum, pe timp de criză, de până la 3.200 euro/mp. Astfel, un apartament cu patru camere poate ajunge să fie scos la vânzare cu 220.000 euro. Desigur, preţurile variază, iar în zonele mai puţine dorite ale cartierului, acestea pot scădea până la 1.200 euro/mp.

„Mai mult se caută locuinţe în zona Romană, cea care atinge Dorobanţiul. Este o zonă bună, elegantă. Se cam evită zona Dacia spre Griviţei. Acolo sunt vecini de calitate îndoielnică.”, arată un oficial Galaxy Imob.

Dar preţul mare, precum şi oferta mică transformă zona Dacia într-un cartier închis. Numărul clienţilor este mic sau foarte mic, iar tranzacţionarea unui apartament se poate transformă într-o încercare inutilă. Singurii clienţi care mişcă piaţa în acest moment sunt companiile.

„Nu prea sunt clienţi pe Dacia. În momentul în care se caută Dacia, se caută în special vile, spaţii comerciale la parter, mai puţin pe rezidenţial. Nu este neapărat o zonă bună de locuit. Sunt mai puţine magazine, mai puţine şcoli, astfel sunt foarte rari clienţii care caută Dacia în mod particular.”, arată un reprezentant al Elegance Home.

Piaţa chiriilor, aproape inexistentă

În acest context, şi piaţa închirierilor este foarte puţin solicitată în zona Dacia. Totuşi, cei care scot la închiriat nu se lasă influenţaţi de cererea mică şi solicită preţuri similare cu alte zone, mult mai dinamice pe acest segment.

„Garsonierele se închiriază cu 300-400 euro/lună, iar pentru două şi trei camere creşte preţul în funcţie de dotări, numărul de camere etc. Oricum, pentru două camere putem vorbi de preţuri care pornesc de la 500 euro/lună, iar pentru trei camere,chiria  poate ajunge la 700-800 euro/lună. Dar nici aici, oferte nu sunt foarte multe. Lumea e destul de stabilă pe Dacia.”, arată oficialul Coldwell Banker.

În încercarea de a găsi clienţi, proprietarii ajustează preţurile în funcţie de pulsul pieţei internaţionale. Fiecare zvon de adâncire în criză vine cu ieftiniri, la fel cum fiecare zvon de ieşire din criză vine cu scumpiri.

„Există mici variaţii. Înainte de sfârşitul anului trecut era o tendinţă de scădere, iar acum există o uşoară tendinţă de creşterem dar este timidă şi nu cred că va duce cu adevărat la o creştere.”, continuă oficialul Elegance Home.

În cartier se află mai multe grădiniţe şi şcoli generale, precum şi un liceu. La nivel comercial însă, totul se reduce la o piaţă, multe magazine stradale şi câteva mini-marketuri. În schimb, se găsesc nenumărate cafenele şi saloane de înfrumuseţare.

CITEŞTE ŞI Kiseleff, locul în care toată lumea vrea să locuiască, dar nimeni nu cumpără

 

19 January 2012