Buncărele atomice sunt reședințe temporare, de urgență, pe care nimeni nu ar vrea să fie nevoit să le folosească vreodată, dar de care oricine are nevoie, în cazul unei calamități. În afară de buncărele orașului, care se pot folosi la comun, oricine are posibilitatea de a-și cumpăra un buncăr subteran sau chiar să își transforme beciul ori pivnița într-un adăpost de urgență. Aceste soluții sunt la îndemâna românilor, prin producători sau importatori locali, iar prețul pornește de la două mii de euro, pentru cea mai simplă soluție.

38472-buncar_atomic.jpgBuncărele subterane pot fi folosite într-o gamă largă de situații, în funcție de pericolele specifice locului în care sunt aplasate. Astfel, ele pot oferi un loc de refugiu sigur în caz de cutremur, furtună puternică, incendii forestiere, accidente sau atac nuclear, chimic ori biologic, atacuri aeriene, sau chiar în cazul unei pene de curent îndelungate.  Construirea unei astfel de reședințe temporare cere însă timp, motiv pentru cei interesați trebuie să facă achiziția preventiv.

„Termenul estimativ de livrare variază între 120 și 240 de zile, motiv pentru care este recomandat ca instalarea unui adăpost subteran să fie executată din timp, deoarece în momentul apariției unor evenimente neprevăzute, nu este garantată livrarea în timp util”, explică oficialii Atomic Bunker Shelter Technology.

În funcție de opțiunile pe care clientul le alege, buncărele pot veni dotate și cu mijloace de entertainment

Un asemenea refugiu poate veni dotat nu doar cu strictul necesar supraviețuirii, ci și cu mijoace de entertainment. Astfel, un adăpost subteran poate avea paturi individuale de dimensiuni confortabile, zonă de servit masa, lavoar, încălzitor, dar și tv, dvd sau o bicicletă de cameră.

Un buncăr dispune de toate echipamentele necesare, esențiale în cazuri extreme, precum sistem multiplu de filtrare și sterilizare, instalație  electrică sau generator de curent, sistem de comunicații cu sistem monitorizare și internet, instalație de apă și canalizare, instalație de oxigen, loc pentru depozitarea alimentelor și hainelor sau uneltelor și ustensilelor necesare, cum ar fi lanterna, masca de gaze, costum protecție, instalație păentru detectarea gazelor toxice etc”, explică oficialii companiei.

Beciurile sau subsolurile pot fi transformate în refugii de urgență, prin montarea unor sisteme de filtrare și purificare a aerului

Prețul unui buncăr subteran pornește de la aproximativ 130.000 de euro. O variantă mai ieftină poate fi însă accesată de clienții care doresc să își transforme beciurile sau subsolurile în adăposturi de urgență, caz în care se va recurge la montarea unor sisteme de filtrare și purificare a aerului, soluții care pornesc de la un preț de 2.500 de euro. În unele cazuri, buncărele atomice au nevoie de autorizație de construire.

Dacă se optează pentru introducerea buncărului în incinta de beton armat, aceasta este considerată drept permanentă și prin urmare este nevoie de autorizație. Clienții aleg cea mai bună variantă împreună cu reprezentanții de vânzări, urmând semnarea contractului și plata a 50% din valoarea adăpostului. Apoi o echipă de specialiști din cadrul companiei face o estimare a costurilor totale de transport și montaj. Acestea se vor achita după montare, împreună cu restul de 50% din valoarea adăpostului”, arată oficialii companiei.

Asemenea operațiuni sunt făcute cât mai discret posibil, iar confidențialitatea este una dintre regulile esențiale ale tranzacției. Tocmai de aceea, lucrările se desfășoară exclusiv cu echipele vânzătorului, fără a angaja subcontratori locali. Odată montat, siguranța locatarilor este garantată în orice circumstanțe. Pătrunderea din exterior este aproape imposibilă,ușa și balamalele fiind rezistentă la cele mai dure tehnologii de intrare prin efracție. În general, buncărele cu o capacitate mai mică de opt persoane sunt alese de clienți pentru protejarea familiei, iar cele cu o capacitate mai mare, de corporații, pentru protecția angajaților.

CITEȘTE ȘI:

14 October 2015