Cristian Ţânţăreanu: „Am fost şi eu afectat. Nu mai e bătaia care a fost. Am sistat pentru următorul an vânzările. Aveam 200 de case în lucru şi era destul de inconfortabil cu atâţia muncitori. Am făcut o greşeală, mai bine stăteam.... Eu mai am vreo 50 de case în lucru, deci mai am ce face. Lumea vine, dar vine mai greu. Nu mai e înghesuiala care era.


Cristian TantareanuIMOPEDIA.ro:
Aţi mai scăzut preţurile?

Cristian Ţânţăreanu: O să încep să scad. Fac un discount de 20.000 – 30.000 de euro ca să atrag clienţii, chiar dacă acum nu sunt presat că m-a prins criza cu ceva bani. Merg în continuare cu investiţiile începute, la cele noi cluburi, hotel, etc ma mai gândesc, să nu ajung şi eu în aceeași situaţie ca alţii.


IMOPEDIA.ro:
Mi-aţi spus că aţi sistat lucrările pentru 200 de vile. În ce stadiu erau?

Cristian Ţânţăreanu: Eu am 450 de proprietari care au cumpărat aici la mine, în Paradisul Verde. Din aceste 450 de vile vreo 350 de vile sunt terminate, oamenii sunt mutaţi. Vreo 50 sunt în lucru şi vreo 50 trebuie să înceapă. Acum cu criza asta trebuie să fac o inventariere: care poate să înceapă, care nu, practic ce trebuie făcut.

Din 800 de vile, 450 sunt date. Restul, aştept să vină clienţi, dar nu trebuie să vină acum. Am o parte începute şi de dat vreo 10 – 15 vile.

Politica mea era alta, când venea un om îşi alegea un teren, cu utilităţi, îmi dădea banii şi după, îşi alegea o casă şi cu banii lui făceam casa. Acum probabil că o să le finalizez, că ăsta e şi motivul pentru care nu am mai vândut, că e foarte greu să discuţi cu fiecare în timpul execuţiei. Aşa că am zis le terminăm, vine omul, dacă îi place o cumpără, dacă nu, nu. Era mai bine să mai fi aşteptat, că acum se vând mai greu.
 

IMOPEDIA.ro: Cu cât vindeţi metrul pătrat construit?

Cristian Ţânţăreanu: Metrul pătrat de teren, cu toate utilităţile, cu staţie de epurare, cu drumuri largi, cu tot ce trebuie, e 300 de euro, în Paradisul Verde. Iar casa între 700 şi 900 de euro/mp, casă la cheie.


IMOPEDIA.ro: Vă este teamă că veţi pierde bani din cauza crizei imobiliare?

Cristian Ţânţăreanu: Bani nu am cum să pierd. Bani am câştigat. Nu va stagna mult piaţa imobiliară, iar în zona mea, când se dă drumul, de bine de rău aici are un viitor. Dacă nu va merge bine nu voi continua investiţiile în ritmul ăsta sau chiar le opresc. Noi am început să ne diversificăm. Acum un an, fără să ştiu ce se va întâmpla, am început să investim în servicii, restaurante, case de bătrâni, SPA, cluburi, hotel, grădiniţe ş.a.m.d. Eu mi-am dat seama că o să mai vând terenuri 10 ani, 20 de ani, 30 de ani după care trebuie să mănânc în continuare. Deci am avut dreptate.


IMOPEDIA.ro: O scurtă caracterizare a pieţei imobiliare din România, se poate?

Cristian Ţânţăreanu: În momentul de faţă mult scăzută faţă de ce a fost până acum. E adevărat că tot ce a fost până acum, a fost total atipic şi anormal. Cred că nicăieri în lume nu a existat o explozie aşa de puternică a terenurilor, cumperi cu 2 lei, vinzi cu 4 lei, după aia vinzi cu 8, mai faci o împărţire a terenului şi vinzi cu 12 şi aşa mai departe. A fost un fel de Caritas.


IMOPEDIA.ro:
Încotro apreciaţi că se îndreaptă piaţa imobiliară din România?

Cristian Ţânţăreanu: În viitor, părerea mea este că lumea odată trezită, nu va mai repeta aceleaşi greşeli. Preţurile terenurilor vor stagna sau chiar vor scădea, eu vorbesc peste ani, că acum e clar că au scăzut. Lumea se deşteaptă şi nu mai cumpără terenuri în câmp, visând că dă 20 de euro pe el şi peste o săptămână îl vinde cu 50 de euro, aşa cum a fost până acum. Cei care au cumpărat terenuri în câmp, zicând că se vor îmbogăţi, pierd terenurile, se alege praful pentru că terenurile nu vor mai avea nicio valoare. E ca un teren agricol cu 4-5 milioane de lei vechi, hectarul. A doua treabă, cei care au luat credite de la bănci ca să bage în terenuri, cu gândul că vor vinde la dublu, la triplu, ăia pierd bani, pierd case, tot ce au ipotecat. Dar e şi o parte bună, că lumea o să se deștepte şi nu o să mai repete greșeli din astea. 
 

IMOPEDIA.ro: Să vorbim un pic şi de apartamente, şi vechi şi noi. Aici, cum consideraţi că vor evolua lucrurile?

Cristian Ţânţăreanu: Apartamentele vechi... eu nu am putut să cred că un apartament într-un bloc ceauşist vechi, în care e mizerie şi conducte care curg, cu inundaţii, cu izolaţii făcute zob, lumea poate să dea 100.000-200.000 de euro pentru un apartament. Mai ieftin iei în Florida, în Spania. La Berlin iei o garsonieră cu 20.000 de euro. Eu cred că preţurile apartementelor vechi şi proaste vor scădea dramatic, au şi scăzut. Cele în zone bune şi foarte bune, şi bine făcute s-ar putea să-şi menţină preţul sau chiar să crească cu timpul.


IMOPEDIA-VIP
Afla cine a declarat in exclusivitate pentru IMOPEDIA:

" Acum am fost in Israel, vreau sa aduc o fabrica de case ieftine pentru locuinte sociale, unde am inteles ca vor fi alocati bani de la buget. Vor fi preturi de cumparare de 5-600 de euro/mp. Primariile sunt potentiali cumparatori, ele vor da mai departe catre cei nevoiasi."

Citeste continuarea AICI 

16 March 2009