Camera celui mai mic membru al familiei trebuie să îndeplinească obligatoriu câteva criterii: să fie confortabilă, practică şi primitoare, dar mai ales sigură. Contrar tendinţei celor mai mulţi părinţi de a colora şi aglomera spaţiul cu desene şi jucării, specialiştii recomandă ca încăperile destinate copiilor să aibă cât mai puţin mobilier şi să fie decorate cât mai simplist.

29350-nursery3.jpgAmenajarea camerei copiilor se poate dovedi una dintre cele mai dificile sarcini, mai ales datorită nenumăratelor variante atractive existente pe piaţă. Însă specialiştii ne sfătuiesc să ne orientăm către decoruri simple şi materiale naturale, să rezistăm tentaţiei de a încărca încăperea cu mobilier şi de a o aglomera vizual cu numeroase desene colorate.

„Pentru amenajarea camerelor copiilor, părinţii ar trebui să aleagă materiale cât mai puţin nocive, cum sunt vopselurile pe bază de apă sau tapetele de hârtie, ţesăturile din bumbac, in sau lână. În privinţa culorilor care pot fi folosite pentru decorare, este recomandat să se folosească pastelurile. Iluminatul trebuie să fie discret, iar biroul copilului ar trebui poziţionat într-o zonă cu lumină foarte bună”, declară Mugurel - Horia Rusu, Directorul General al Hornbach România.

Materialele naturale, care nu provoacă alergii, sunt ideale pentru camerele juniorilor, ne sfătuiesc specialiştii. Pentru aceste încăperi, din ce în ce mai mulţi părinţi au început să aleagă vopseaua ecologică, deoarece este fabricată fără pigmenţi toxici sau solvenţi, pe bază de apă, având în compoziţie materii prime de origine minerală, vegetală şi animală.

„Camera copilului nu trebuie neapărat să fie „la modă” şi nici asortată cu restul căminului. Consider că ar trebui evitate finisajele reci pentru camerele micuţilor, neavând ce căuta aici metalul sau gresia. Mai mult, pentru că cei mici petrec mult timp pe jos, la joacă, recomand clienţilor mei să aleagă o mochetă de calitate sau un covor din fibre naturale”, sfătuieşte arhitectul Gabriela Simion.

SPECIALIȘTII AVERTIZEAZĂ: Nu toate materialele naturale de construcţii sunt şi bune

Mobilierul pentru camera copiilor trebuie să fie nu numai dintr-un material rezistent, ci şi foarte bine prins în perete, pentru a evita accidentele provocate din joacă. De asemenea, obiectele de mobilier nu ar trebui să fie prea numeroase şi ar trebui amplasate astfel încât cel puţin centrul camerei să rămână liber, pentru ca cel mic să poată avea cât mai mult spaţiu de joacă.

  • Mobilierul ajustabil odată cu creşterea copilului este practic şi economic pe termen lung
  • Dulapurile sau rafturile trebuie să fie bine prinse în perete, deoarece micuţii se pot agăţa de ele
  • Obiectele care nu ar trebui să lipsească niciodată din camera unui copil sunt patul, dulapul pentru haine, măsuţa cu scăunele mici, cutia pentru jucării şi biblioteca pentru cărţi sau jocuri

Specialiştii în domeniu ne atrag atenţia asupra colţurilor şi marginilor ascuţite. Soluţia? Accesoriile de protecţie din magazinele specializate, ce ar trebui montate atât în camerele celor mai mici membri ai familiei, cât şi în întreaga locuinţă. Copiii sunt foarte curioşi şi nu ar trebui împiedicaţi, ci doar protejaţi: atenţie la prize sau alte surse de curent, cât şi la scări (în cazul locuinţelor cu mai multe niveluri) sau la obiectele decorative din sticlă.

„Nu ar trebui să existe prea multe obiecte în camera copilului, deoarece atenţia acestuia este distrasă foarte uşor, concentrarea îi este afectată de prea mulţi stimuli. De asemenea, această încăpere ar trebui să se bucure de culori liniştitoare şi relaxante, în niciun caz de culori puternice. Nu în ultimul rând, televizorul ar trebui să lipsească din camera juniorului, deoarece îl agită şi îi afectează somnul, iar calculatorul ar trebui să apară cât mai târziu, după începerea şcolii”, ne sfătuiesc psihologii.

 

 

1 February 2013