Căminele private sunt adesea privite ca un drept rezervat pentru studenţi. În realitate însă, acestea găzduiesc şi alte categorii de persoane cu buget limitat: tinerii angajaţi, bătrâni sau chiar familii. Chiria poate fi mult mai mică decât cea găsită pe piaţa liberă, dar locurile sunt limitate. În plus, aceasta nu este soluţia potrivită pentru oricine. Din punctul de vedere al clientului, decizia este cât se poate de personală şi depinde de factori precum posibilităţi materiale, nevoia de independenţă şi numărul celor care vor să locuiască împreună.

33807-bhvx.jpgCăminele private se concentrează în principal pe ideea de siguranţă şi seriozitate. Există sisteme de monitorizare video, accesul în campus este restricţionat iar vizitatorii sunt atent înregistraţi, spaţiile comune sunt îngrijite de către personalul angajat iar orice problemă este rezolvată imediat de administrator. Unul dintre cele mai moderne campusuri private, West Gate Studio, oferă chirie în special studenţilor şi tinerilor angajaţi.

„Cei din anul întâi vin la noi îndrumaţi de părinţi, care apreciază serviciile pe care le oferim şi siguranţa rezidenţială. Dar şi tinerii sunt încântaţi de idee, datorită ideii de comunitate pe care noi o promovăm în rândul lor. Cei care locuiesc în campus stau într-un loc cu oameni de aceeaşi vârstă, aceleaşi preocupări. Noi ne consolidăm permanent conceptul de evenimente şi servicii aduse clienţilor”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Dana Chiticariu, manager al campusului privat West Gate Studio.

Pentru a locui în West Gate Studio, tinerii trebuie să prezinte actul de identitate şi adeverinţa de student sau adeverinţa de salariat, după caz. Apoi ei trebuie să achite 100 euro/ lună, dacă plătesc şase luni în avans sau 80 euro/lună, dacă plătesc 12 luni în avans. La acest cost se adaugă şi garanţia, de 240 euro, precum şi costurile de întreţinere.

„Întreţinerea o facem noi, iar tot ce înseamnă utilităţi se facturează lunar, în funcţie de consumul individual, căci aici avem o contorizare foarte strictă pe consum de cameră. Acestea se adaugă tarifului, ca şi în orice altă chirie. În lunile de iarnă, cheltuielile pot ajunge la 50 de lei/cameră, nu mai mult, indiferent de temperatura de afară”, continuă Dana Chiticariu.

Spre comparaţie, într-un alt cămin privat, Cămin Mihai Bravu, chiria lunară pentru o cameră de două persoane este de 460 lei/persoană. În cazul unei camere de trei persoane, chiria scade la 420 lei/lună, acelaşi tarif aplicându-se şi pentru camere de patru persoane. Pentru cei interesaţi să locuiască într-o cameră de şase persoane, preţul scade la 370 lei/persoană. La aceste sume se aplică un tarif standard pentru încălzire, în timpul iernii: 40 de lei/persoană.

Apartamentele din apropierea campusurilor se închiriază la preţuri similare

Economia făcută astfel faţă de o chirie de pe piaţă liberă este evidentă, dar căminele particulare nu sunt avantajoase pentru toată lumea. Tariful pe persoană poate fi un avantaj dacă eşti singur, dar în cazul unei familii poate fi mai rentabil să închirieze o garsonieră sau chiar şi un apartament cu două camere. De exemplu, un apartament de două camere din Drumul Taberei, în apropierea complexului West Gate, se poate închiria cu 200 euro/lună. La fel şi în cartierul Militari. Pentru încă 50-100 de euro, calitatea locuinţelor închiriate creşte simţitor. În Vitan, oferta abundă de garsoniere cu preţ de pornire de 200 de euro, iar pentru 250 euro se găsesc oferte de apartamente proaspăt renovate.

„Cei care îşi permit să plătească 150 de euro partea lor, dar nu îşi găsesc un coleg de apartament cu aceeaşi putere financiară, se văd nevoiţi să meargă în campus, unde li se distribuie un coleg de cameră din oficiu. Dar pentru cei care se descurcă să plătească lunar chiria pe piaţa liberă, atunci cu siguranţă aleg această variantă. Într-un campus nu te simţi ca acasă, nu ai independenţa pe care o ai stând în chirie”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Andrei Iordănescu, broker imobiliar Index Estate.

O altă problemă ar putea fi reprezentată de faptul că aceste campusuri private au o capacitate limitată de găzduire. Cel mai mare dintre ele are puţin peste 900 de camere, dar gradul de ocupare este de 100%. Singura variantă de înscriere este la terminarea anului şcolar, când o parte dintre studenţi în an terminal se mută din complex.

CITEȘTE ȘI: Prima Casă transformă studenţii din chiriaşi, în proprietari

 

14 April 2014