Capitala Estoniei este mult mai mică faţă de alte capitale europene, însă clădirile istorice restaurate impecabil, curăţenia şi aerul medieval îi oferă o atmosferă aparte. După adoptarea monedei euro, Estonia trece printr-o perioadă de înflorire economică, iar Tallinn se bucură de o activitate imobiliară intensă. 

28819-tallinn.jpgTallinn este capitala și cel mai mare oraş al Estoniei, precum şi un centru regional industrial şi politic. Fondat la începutul secolului XIII, orașul este plin de clădiri istorice, multe din secolele XIII - XV, numeroase cartiere oferind o atmosferă medievală, în special Centrul Vechi, zonă inclusă în patrimoniul UNESCO. În contrast cu aerul boem al străduțelor pietruite, Tallinn este extrem de modern: cetățenii votează online, internetul public este gratuit, iar din 2013 va fi prima capitală din lume care va oferi transport public gratuit locuitorilor săi. 

  • Tallinn este cea mai veche capitală din Europa de Nord, oraşul fiind cunoscut sub numele de Reval din secolul XIII şi până în 1917
  • Capitala Estoniei se întinde pe o suprafaţă de circa 160 kmp, având o populaţie de aproape jumătate de milion de locuitori

La doi ani după ce a devenit membru al Zonei euro, Estonia este în plin avânt economic: economia a crescut cu 7,6 procente anul trecut, de cinci ori mai mult decât media ţărilor din uniunea monetară. Estonia este singura ţară din Zona euro cu surplus bugetar, iar datoria publică este de doar 6% din PIB, comparativ cu 81% în cazul Germaniei sau 165% în cazul Greciei. Realizarea Estoniei este cu atât mai remarcabilă, luând în considerare faptul că a fost una dintre cele mai afectate ţări de criza financiară globală. Între 2008 şi 2009, economia Estoniei s-a contractat cu 18 procente, o scădere mai puternică decât cea suferită de Grecia în ultimii cinci ani. Cum a reuşit Estonia să îşi revină? Răspunsul este simplu şi, totodată, complicat: austeritate, austeritate şi iar austeritate.

Preţul locuinţelor din Tallinn a crescut cu peste 10% în ultimul an

De când a fost adoptată moneda europeană, piaţa imobiliară estoniană a făcut progrese vizibile şi semnificative. Tallinn se bucură în prezent de cea mai intensă activitate a pieţei imobiliare din întreaga ţară, iar preţul unităţilor locative a urcat cu peste 10% în ultimul an.

În prezent, există numeroase unităţi rezidenţiale de lux disponibile, ceea ce indică o supraofertă. Cu toate că cererea de locuinţe noi este în continuă creştere în Tallinn, preţul proprietăţilor premium este mult prea ridicat pentru posibilităţile cetăţenilor obişnuiţi. Condiţiile de creditare sunt stricte şi aspre, dar există şi numeroşi dezvoltatori imobiliari care acceptă plata în rate.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.850 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.050 euro/mp

Kadriorg este amplasat la câţiva kilometri de centrul oraşului, fiind una dintre cele mai „vânate” zone din această parte a ţării, atât pentru achiziţie, cât şi pentru închiriere. Cartierele vechi All-inn şi Toompea şi-au păstrat atmosfera medievală, fiind populare printre investitorii imobiliari, în timp ce zona Pirita este alegerea clienţilor în căutare de proprietăţi accesibile din punct de vedere financiar.

Costurile de închiriere depăşesc aşteptările străinilor

În ultimii ani, valoarea medie a chiriei în Tallinn a crescut nesemnificativ comparativ cu preţul mediu al proprietăţilor: între 2003 şi 2007, chiria medie pentru un apartament cu două camere a crescut cu aproape 35%, în timp ce preţul mediu a urcat cu aproape 180%, conform datelor GPG. În acelaşi timp, chiria medie pentru o locuinţă cu trei camere a crescut cu puţin peste 10%, iar preţul de tranzacţionare s-a mărit cu peste 200%.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 350 euro/lună; semicentral: 215 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 550 euro/lună; semicentral: 385 euro/lună

Costurile de închiriere nu sunt atât de ieftine precum îşi imaginează majoritatea cetăţenilor străini, mai ales în cazul proprietăţilor centrale. Există şi oferte accesibile din punct de vedere financiar, însă chiriaşii trebuie să aibă timp la dispoziţie şi răbdarea de a studia numeroase oferte. Facilităţile pentru locuinţele cu un preţ de închiriere mai mic nu sunt atât de moderne ca în cazul proprietăţilor mai scumpe. Cei care închiriază un apartament în Tallinn primesc exact atât cât plătesc, unităţile cu un preţ ridicat de închiriere venind la pachet cu o suită de avantaje şi facilităţi demne de orice altă capitală europeană.

 

CITEȘTE ȘI: Bratislava, o capitală medievală modernă 

22 December 2012