Procesul de îmbunătăţire a imaginii Bucureştiului continuă. Capitala se va bucura de un nou circuit turistic – porturi cu vaporaşe, amfiteatre cu scene plutitoare, zone de agrement cu piscine, centre de windsurfing şi kite surfing, toate acestea vor apărea în următorii ani în zona lacurilor Floreasca şi Tei. Autorităţile au semnat deja contractul de finanţare pentru acest proiect, urmează licitaţiile.

29485-wake_park.jpgLacurile şi parcurile reprezintă unul dintre punctele de atracţie ale Bucureştiului, însă amenajarea acestora încă nu se face la standarde europene. Nu trebuie să ne pierdem speranţa însă, autorităţile par interesate de acest subiect. Primăria Capitalei în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDAP) intenţionează să transforme complet zonele din jurul lacurilor Floreasca şi Tei. Spaţiile vor face parte dintr-un circuit turistic cu porturi şi vaporaşe noi, centre dedicate sporturilor de apă, zone culturale şi piste de biciclete. 

„Acest proiect reprezintă un segment din cei 60 km din salba de lacuri a Capitalei, de la Străuleşti la Pantelimon, respectiv un segment de mijloc care presupune mai puţini bani pentru amenjare. Plecăm din Herăstrău, prin ecluză, în Parcul Bordei, respectiv lacul Bordei, apoi în lacul Floreasca şi ajungem în Lacul Tei. Construim, în primul rând, o cale de acces pentru ambarcaţiunilor uşoare”, a declarat Sorin Oprescu la sediul MDAP, unde a fost semnat contractul de finanţare.

Proiectul a fost anunțat încă de anul trecut, însă abia acum au reușit autoritățile să semneze actele necesare. Planul de amenajare a celor două lacuri din Capitală prevede:

  • şase porturi pentru vaporaşe turistice
  • 12 debarcadere pentru ambarcaţiuni de mici dimensiuni
  • Două amfiteatre cu scene plutitoare, fiecare având o capacitate de 240 locuri
  • Construirea unei săli polivalente, cu 360 locuri (suprafaţă: 260 mp)

Bucureştenii se vor bucura de trei zone de agrement cu piscine, o pasarelă ciclo-pietonală, precum şi de piste pentru biciclete (4 km). De asemenea, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti intenţionează să pună la dispoziţia vizitatorilor un vaporaş turistic de agrement, 33 echipamente de windsurfing, 30 echipamente de kitesurfing, precum şi 40 caiace şi 100 bărcuţe şi hidrobiciclete. Atât vaporaşul turistic, cât şi sistemele de biciclete şi clădirile pentru servicii vor fi alimentate cu energie solară.

Lacurile urmează a fi curăţate, iar lucrările de consolidare a malurilor din beton trebuie să înceapă cât mai curând, pentru ca zona dintre lacul Herăstrău şi lacul Tei să poată fi navigabilă. După ce se va organiza licitaţia de atribuire şi va fi desemnat un câştigător, proiectul va avea 28 luni la dispoziţie pentru a fi implementat, suprafaţa totală amenajată pentru turism fiind de 11,1 hectare. De asemenea, autorităţile menţionează că, prin realizarea acestui proiect, se vor crea 112 noi locuri de muncă. Parcurile vor rămâne deschise pe toată perioada lucrărilor de amenajare, iar primarul Sorin Oprescu a promis că se vor face eforturi astfel încât bucureştenii să fie cât mai puţin deranjaţi.

Mai mult de un sfert din banii pentru acest proiect vor proveni din fonduri europene nerambursabile

Primarul Sorin Oprescu şi ministrul Liviu Dragnea au semnat marţi, 12 februarie, contractul de finanţare pentru proiectul „Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei (şi zona adiacentă lor”, ce face va fi finanţat prin Programul Opreaţional Regional, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea regională şi promovarea turismului.

Amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei va costa 20 milioane euro (88,3 milioane lei), însă circa 5,3 milioane euro (23,4 milioane lei) vor proveni din fonduri europene nerambursabile. Primarul Sorin Oprescu a declarat că munipalitatea poate susţine aceste proiecte „chiar şi în condiţiile unui buget de răstrişte”, iar lucrările vor fi demarate de îndată ce partea legală a proiectului va fi rezolvată.

 

VEZI CUM E LA ALȚII: Dubai anunţă planuri imobiliare grandioase: un proiect de peste 5 kmp, cu zone rezidenţiale, hoteluri, magazine şi galerii de artă

 

 

13 February 2013