Cartierul Vatra Luminoasă a fost, dintotdeauna, dedicat celor care făceau parte cel puţin din clasa medie. Calitatea construcţiilor de acolo încă este un model pentru constructorii din ziua de azi. De exemplu, blocurile construite la mijlocul anilor '50 încă rezistă fără nicio problemă, spre deosebire de cele ridicate de Ceauşescu un deceniu mai târziu, care deja au risc seismic. Desigur, aceste caracteristici se resimt în preţuri, care, deşi au scăzut, se menţin destul de sus pentru perioada de criză.

Vatra LuminoasaCartierul Vatra Luminoasă a început să fie construit în perioada interbelică. La vremea respectivă, era format din vile micuţe, destinate clasei medii şi funcţionarilor publici, angajaţi ai Ministerului Muncii. Nu a trecut mult timp şi au apărut şi blocurile, care au fost construite conform modelelor de urbanism tip stalinist, fie linear sau în mari ansambluri rezidenţiale. Acestea au rămas blocurile de referinţă ale cartierului, până în ziua de azi.

Cele mai căutate sunt apartamentele vechi, în blocurile din 1954-1955. În special, se caută apartamentele în aşa numitele „blocuri ruseşti". Sunt foarte robuste, diferite de majoritatea apartamentelor din blocurile standard. De exemplu, pe înălţime, aceste apartamente au trei metri-trei metri şi zece. Cele mai multe au fost expertizate tehnic şi rezultatele arată foarte bine, comparativ cu blocurile mai noi, care aveau un risc seismic doi-trei.", arată Saşa Calutu, broker Coldwell Banker.

Preţurile din Vatra Luminoasă sunt mai mari decât cele din Magheru

În aceste blocuri, apartamentele cu două camere se tranzacţionează cu preţuri care variază între 74.000 şi 84.000 euro, în funcţie de îmbunătăţiri. Apartamentele cu trei camere au preţuri care pornesc de la 100.000 euro, iar cele mai ieftine garsoniere sunt la 40.000 euro. Sunt preţuri mari pentru perioada pe care o traversăm, chiar mai mari decât cele cu care se fac tranzacţii pe Magheru, dar acest lucru este justificat de mersul pieţei.

În blocurile ruseşti apar foarte rar oferte, aşa că proprietarii nu sunt dispuşi să negocieze aşa cum sunt dispuşi alţi proprietari, în alte zone. De obicei se obţine preţul care se cere.", spune Saşa Calutu.

Celelalte blocuri sunt ceva mai recente. Construcţia lor a fost finalizată la începutul anilor '60, dar hibele sunt mai degrabă potrivite pentru construcţii mai vechi.

Blocurile standard se găsesc pe Mihai Bravu şi pe Mihai Coravu, în blocurile construite în 1962-1963, blocuri cu nouă etaje, structură de rezistenţă din beton şi umplutură din cărămidă, mai puţin rezistente probabil şi din cauza regimului de înălţime. Sunt mai ieftine şi ceva mai micuţe, două camere au suprafeţe de 50-52 mp iar cele de trei camere, nu depăşesc 68 mp. În blocurile ruseşti, trei camere au în jur de 80 mp, iar două camere în jur de 62 mp.", continuă reprezentantul Coldwell Banker.

În cartier există câteva grădiniţe, şcoli generale şi o piaţă. Însă notorietatea zonei a crescut datorită punctelor de interes dezvoltate şi modernizate permanent.

În acest cartier se află şi Stadionul Naţional „Lia Manoliu", care a fost modificat într-o arenă modernă de 55.000 de locuri. De asemenea, în Vatra Luminoasă, a fost inaugurată în anul 2001 prima bibliotecă publică pentru nevăzători din România, ca filială a Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti.", arată Andreea Marinovschi, agent imobiliar.

Un alt avantaj al zonei este transportul în comun. Acesta este asigurat atât de RATB, precum şi de reţeaua Metrorex. Cea mai apropiată staţie este Piaţa Muncii.

AFLĂ UNDE AI LOCUINŢE DE LUX LA PRET DE PRIMA CASĂ  

 

29 September 2011