Cutremurul în sine, nu ucide. Dar construcțiile, exploziile și incendiile care apar în urma seismului pot avea aceste consecințe. Din fericire, o bună informare asupra pericolelor pe care le presupune o asemenea catastrofă naturală poate păstra în siguranță familii sau chiar colectivități. În funcția de locul în care vă surprinde cutremurul, trebuie respectate anumite condiții care cresc șansele de supraviețuire.

36835-seism.jpegPotrivit studiilor, un cutremur de 7.0 grade pe scara Richter, cu o durată de 45 de secunde, are o putere seismică similară cu cea eliberată de trei bombe atomice de la Hiroshima. Chiar dacă un cutremur nu poate fi anticipat, înțelegerea modului în care acesta alterează construcțiile și mediul în conjurător poate salva vieți.

Pregătirea șu cunoașterea sunt cheile supraviețuirii, atât în timpul cât și după un cutremur. Toată lumea ar trebui să se informeze și să știe ce este de făcut, tocmai de aceea ducem constant campanii de informare în școli și în companii. Cel mai mare inamic al siguranței, în timpul unui cutremur, este panica. De aceea sfătuim ferm toți participanții la cursurile noastre să își păstreze calmul și să își amintească sfaturile pe care le oferim”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro plt. maj. Marius Puiu, reprezentant ISU.

În timpul unui cutremur, piesele de mobilier se pot transforma în arme albe

În timpul unui cutremur, cele mai multe persoane devin victime ca urmare a căderii unor obiecte sau părți din structuri. Clădirile se pot prăbuși parțial, la nivel de zidărie, pereți, plafoane sau geamuri. Piesele de mobilier se pot transforma în pericole fatale, în timpul unui seism important.

Piesele masive de mobilier, mașinile sau aparaturile de birou, bibliotecile, tablourile, lustrele, scările, toate sunt posibile arme albe, în timpul unui seism. Punctele interioare cele mai periculoase sunt ferestrele, oglinzile, mobilierul și obiectele suspendate, șemineele. Preventiv, nu trebuie agățate tablouri sau obiecte grele deasupra patului. Nu trebuie blocate ușile cu dulapuri sau mobilier greu, care poate bloca ieșirile”, continuă plt. maj. Marius Puiu.

Tot cu precauție ar trebui tratate și corpurile grele de iluminat și obiectele agățate de tavan. La modul ideal, locuința trebuie amenajată cu atenție la ce ar putea fi periculos, în cazul unui cutremur. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci proprietarii sau locatarii trebuie să cunoască din timp locurile sigure din clădire, pentru a se adăposti, în cazul unui seism. Se recomandă tocul ușilor interioare, sub mese solide sau birouri, în apropierea pereților interiori și departe de toate punctele periculoase.

Oricine trebuie să cunoască din timp rute alternative de ieșire din clădire, acolo unde ele există. Obiectele fragile, obiectele grele, substanțele inflamabile și lichidele periculoase trebuie ținute în dulapuri securizate sau în debarale închise. O lanternă trebuie să stea întotdeauna lângă pat. Iar părinții trebuie să îi învețe pe copii ce e de făcut pentru a se proteja, în cazul în care nu pot ajunge la ei, în timpul unui cutremur”, continuă oficialul ISU.

Tocul ușii este sigur, la clădirile de tip vechi. La cele noi însă, se recomandă poziționarea lângă o grindă

În timpul unui cutremur, cei care se află în interiorul unei clădiri trebuie să rămână acolo, până la terminarea cutremurului și să urmeze un set de reguli:

  • La constructiile de tip vechi, tocul ușilor interioare trebuie prins cu toată forța, pe toată durata cutremurului
  • La construcțiile noi, de tip modular, se recomandă poziționarea în dreptul unei grinzi sau lângă un perete interior, departe de ferestre
  • Cei care au această opțiune, se pot ascunde sub o masă robustă, un birou sau sub pat
  • Trebuie evitate ușile care au instalații sau aparate de aer condiționat deasupra lor
  • Se recomandă prinderea a orice se află la îndemână, pentru a proteja capul și fața: pături, perne, față de masă, ziare, covoare, cutii de carton etc
  • În cazul în care se prăbușesc părți ale clădirii, este recomandată așezarea în poziția ghemuit, cu capul în jos și protejat de brațe
  • Trebuie păstrată distanța de ferestre, oglinzi sau uși glisante
  • În blocuri, cel mai sigur loc este, de obicei, peretele situat lângă lift, fiind cel mai armat element al clădirii
  • Nu vă panicați, nu vă grăbiți spre exterior, nu folosiți scările sau liftul

După evacuarea clădirii, trebuie avute în vedere pericolele din exterior, precum pereții sau balcoanele

În momentul în care clădirea a fost evacuată ordonat, trebuie acordată atenție mare pereților exteriori și balcoanelor, care reprezintă pericole uriașe. Cei care se află în afara clădirii trebuie să se îndepărteze cât mai mult de clădiri, garaje, pereți, stâlpi de înaltă tensiune și iluminat. Posibilitatea de a întâlni fire căzute pe sol este mare, în timpul unui cutremur. Acestea trebuie ocolite larg. Pentru cei care se află în mașină, există o rutină specială.

Mașina este unul dintre cele mai sigure locuri, în exteriorul clădirilor. În timpul unui cutremur, mașina în mișcare trebuie oprită în cel mai spațios loc disponibil, dar în niciun caz acolo unde există riscul prăbușirii clădirilor din jur. Nu coborâți din mașină, evaluați situația din interior. Dacă au căzut fire de tensiuni pe mașină, nu ieșiți. Autoturismele sunt bine izolare și protejează de șocuri electrice. Podurile și pasarelele trebuie evitate”, continuă oficialul ISU.

Replicile unui seism nu sunt deloc de neglijat. Deși sunt mai mici în intensitate, de obicei, ele aduc daune suplimentare clădirilor deja slăbite și obiectelor instabile. Aproape orice cutremur are replici, uneori chiar pentru 24 sau 48 de ore.

CITEȘTE ȘI:

22 April 2015