Ce fel de casă îţi doreşti: ieftină, durabilă, rapid de construit? În principiu, este posibil să obţii toate aceste lucruri, dar trebuie să ştii ce materiale să foloseşti. Casele nu trebuie să răspundă doar nevoilor familiei ce le vor locui, ci şi să fie adaptate zonei în care vor fi construite. În general, cărămida este votată de constructori drept cea mai bună alegere iar lemnul, drept cea ieftină.

34554-hek7.jpgO casă nu trebuie să răspundă exclusiv nevoilor familiei care o va locui, ci şi zonei în care va fi amplasată. Proiectele care se potrivesc perfect caselor de la oraş ar putea reprezenta un pericol pentru cei care locuiesc în mediul rural. Tocmai de aceea, constructorii implicaţi în proiect recomandă materiale de construcţie diferite pentru fiecare caz în parte.

„Pentru casele construite în oraş, materialele indicate sunt în primul rând cărămida, apoi BCA şi, în cele din urmă, lemnul. În mediul rural însă, este necesară o atenţie sporită la zona în care va fi amplasată construcţia. Aceasta dictează materialul. Pentru zonele cu risc seismic, casele de lemn şi cărămidă sunt cele mai potrivite. BCA mai puţin. Dacă este o zonă cu risc de inundaţie, atunci sunt indicate cărămida sau BCA-ul”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Laurenţiu Chiriţescu, inginer constructor specialist în structuri.

Asemenea opinii sunt puternic disputate de firmele care încearcă să familiarizeze românii cu avantajele unei case de lemn. Cei care vând această tehnologie spun că structurile de lemn nu doar că rezistă în timp la fel de bine ca şi cele convenţionale, dar sunt şi mult mai avantajoase în viaţa de zi cu zi.

„Casele pe structură de lemn sunt foarte eficiente energetic: vara este răcoare, iarna este cald iar facturile sunt mai mici. Sunt ecologice, pentru că folosesc materiale naturale, iar acest lucru le face mai sănătoase. Sunt rezistente la cele mai mari cutremure, datorită faptului că structura de lemn are o flexibilitate de care cărămida sau BCA-ul nu dispun”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii Confort Village.

Case montate într-o singură zi, care promit să te ţină o viaţă

Adesea, casele de lemn sunt prefabricate şi se montează rapid, fără deşeurile care apar în urma unei construcţii pe structură clasică. În cazul construcţiilor de tip lego, cu suprafeţe mici, se poate face montajul într-o singură zi. În alte cazuri, poate dura câteva săptămâni. În plus, sunt şi mai ieftine decât casele clasice. Românii au început să se acomodeze cu ideea caselor de lemn făcute pentru a locui în ele, nu pentru vacanţă. Cu toate acestea, clienţii optează în număr covârşitor pentru BCA sau cărămidă.

„Românii s-au ataşat foarte tare de construcţiile convenţionale, de beton şi cărămidă. Le place ideea de eco, dar celor mai mulţi le este teamă să îşi facă şi o casă în acest spirit. Cred că acest lucru s-a întâmplat din cauza reclamelor. Oamenilor li s-a repetat prea mult timp că betonul şi cărămida sunt cele mai sigure metode pentru a-şi construi o casă”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ioan Nemes, specialist în case ecologice şi deţinător al brandului Natural Home4U.

Eficienţa energetică este, de asemenea, un subiect controversat. Unii constructori sunt de părere că, dacă au golurile umplute cu aer, cărămizile sunt cele care izolează mai bine locuinţa. Alţii susţin că BCA-ul sau lemnul fac acest lucru. Există chiar şi studii care să demonstreze aceste teorii. Compania Elpreco, de elemente prefabricate pentru construcţii, a făcut un experiment în acest sens. A creat o casă la scară micro, care avea un perete din geam termopan, unul din cărămidă, unul din BCA şi unul din bolţari de beton armat. În interior s-a montat o sursă de căldură de 88 grade Celsius, iar apoi s-a măsurat temperatul pereţilor la exterior. Aceştia aveau temperaturi diferite. Peretele din BCA a izolat cel mai bine, având o temperatură exterioară de 23 de grade Celsius. Îndeaproape a fost cel de cărămidă, care a avut o temperatură de 26 grade. Cel din bolţari a ajuns la 35 de grade, iar cel de geam termopan a urcat la 45 de grade. Orice metodă de construcţie ar alege clienţii, specialiştii recomandă şi folosirea termoizolaţiei exterioare.

CITEŞTE ŞI: Cum poţi să construieşti o casă care stă neclintită în faţa secolelor?


9 July 2014