Viaţa în oraşele mari este tot mai scumpă. Din ce în ce mai mulţi români abia reuşesc să ducă un trai decent după ce îşi achită toate dările către stat. Întreţinerea la bloc este o povara pentru mulţi români. Iarna lungă şi geroasă i-a forţat pe mulţi dintre noi să se înghesuie într-o cameră pentru a face economie la căldură.

Iarna trecută a fost un calvar şi pentru Tudor Petrescu, un pensionar din Bucureşti.

sursa foto:: horezu.olx.ro"A fost o iarnă grea, m-a costat foarte mult întreţinerea. A fost frig, nu puteam să nu dăm drumul la căldură. Aveam un apartament cu trei camere, a trebuit să dăm drumul la căldură în două dintre camere şi la bucătărie " povesteşte Tudor Petrescu.

Teama că la iarnă va da din nou jumatate din pensie pe întreţinere l-a făcut pe domnul Petrescu să caute o soluţie pentru a scăpa de acest stres.

"M-am tot gândit cu soţia ce să facem. Noi suntem pensionari amândoi. Acum ne e foarte greu, cu pensiile noastre abia facem faţă cheltuielilor. Aşa că ne-am decis să ne mutăm la ţară. Putem să ne facem o grădiniţă cu ceva legume, mai creştem şi câţiva pui. Ne va fi un pic mai uşor" speră Petrescu.

Zis şi făcut. În primăvara acestui an soţii Petrescu au început să caute o casă la ţară. S-au gândit la comuna Schitu, judeţul Giurgiu. Rodica Petrescu s-a născut acolo şi a avut şi casă, dar a vândut-o acum aproape zece ani. Cine se gândea atunci că vor veni zile grele la oraş?

"După ce a murit mama am vândut casa de acolo. Era o casă bătrânească, dărăpănată, nu mi-am imaginat în '99 că mă voi intoarce acolo" spune Rodica Petrescu.

Au găsit o casă cu trei camere şi o grădină de 700 mp. Preţul a fost de 20.000 Euro. Au cumpărat-o îndată ce au reuşit să vândă apartamentul din Bucureşti. A durat câteva luni bune. Au scos apartamentul la vânzare la sfârşitul lunii martie. Voiau să obţină 75.000 Euro, dar se pare că preţul era prea mare pentru o piaţă aflată în criză. S-a vândut în final cu 65.000 Euro.

Viaţa la ţară ar putea fi o soluţie mai ieftină pentru cei care nu sunt legaţi de oraş şi care pot renunţa la facilităţile pe care le oferă acesta. Preţurile locuinţelor au scăzut şi în zona rurală. De exemplu, în comuna Cojocaru din judeţul Dâmboviţa, proprietarul unei case cu patru camere (150 mp construiţi), renovată în 2005, vrea să primească 27.000 Euro. Proprietatea are un teren de 1000 mp. (Oferta, AICI)

În comuna Dridu din judeţul Ialomiţa, o casă bătrânească, renovată la începutul anilor '90 poate fi cumpărată cu 20.000 Euro. Locuinţa are trei camere (50 mp) şi un teren de 400 mp. (Oferta, AICI).

Cu 25.000 Euro puteţi cumpăra în comuna Bogaţi din judeţul Argeş o casă cu două camere şi un teren de 1.000 mp. Locuinţa are apă şi curent. (Oferta AICI).

În comuna Corbii Mari, pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, am găsit o casă din anul 1977, din cărămidă la un preţ de 23.000 Euro. Cele trei camere ale casei sunt încălzite cu sobe de teracotă. Terenul pe care se află propietatea de 70 mp are o suprafaţă de 700 mp. Pe DN4 - Şos. Bucureşti-Olteniţa o casă la roşu cu trei camere, living de 26 mp şi două dormitoare, fiecare cu o suprafaţă de 16 mp, bucătărie de 16 mp a fost scoasă la vânzare la un preţ de 16.500 Euro. Proprietarul îşi anunţă disponibilitatea de a negocia. Casa se află la aproximativ 30 km de Bucureşti în localitatea Vasilaţi, judeţul Călăraşi.  (Oferta AICI).

La 10 km distanţă de Târgovişte, în Gura Ocniţei o casă din cărămidă cu patru camere şi un teren de 800 mp se vinde cu 21.000 Euro. Proprietatea are toare utilităţile.  (Oferta AICI).

Cum comentati?

Ce parere aveti despre solutia gasita de familia Petrescu?

1. Rezolva problema cu intretinerea lunara prea mare fata de venituri

2. Nu rezolva problema cu plata intretinerii lunare, varianta locativa potrivita ar fi fost alta:

- un apartament mai mic

- subinchiriere

- alta solutie (sugerati care)




 


12 July 2010