Finanţele vor să supraimpoziteze, din nou, proprietatea multiplă. Cum veniturile din impozitele pe proprietate rămân la dispoziţia autorităţilor locale, statul le-ar putea reduce în compensaţie cotele defalcate din impozitul pe venit, TVA etc.

26419-257347-09case.jpgÎn contextul în care statul n-a stat niciodată bine la capitolul venituri (32-33% din PIB faţă de 44% media europeană), creşterea economică din 2012 se cam dezumflă, bani europeni absorbim cu greutate, investiţiile străine directe şi remiterile din străinătate sunt tot mai firave, iar majorarea salariilor bugetarilor va trebui susţinută în 2013 încă din ianuarie, Finanţele caută cu înfrigurare noi surse de venit. „Vrem să fie mai pregnant principiul solidarităţii, adică impozitez mai puternic stocul de bogăţie. Nu impozitez fluxul actual de venituri, îl las 16%, dar îl impozitez mai mult pe cel care are mai multe proprietăţi, fără să fie afectat cetăţeanul mediu, care deţine 60 de metri pătraţi", declara la sfârşitul săptămânii trecute Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

În prezent, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele.

Statul se gândeşte să majoreze iar penalităţile pentru proprietatea multiplă, pornind de la constatarea că impozitele pe proprietate sunt încă mici în România-impozitul pe clădiri, de pildă, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea lor impozabilă în timp ce "impozite de 2-3-5% din valoarea de piaţă a proprietăţii sunt ceva uzual în Vest" după cum ne spunea Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Întrebarea de 100 de puncte este de ce nu se gândeşte MF şi la impozite de lux pentru proprietăţi de lux? Dacă maşinile sunt taxate în funcţie de cilindree, de ce nu şi casele în funcţie de finisaje?

Oricum, pentru taxarea luxului-maşini, bărci cu motor, case - există spaţiu de manevră din belşug în România.

Unde merg aceşti bani? Statul poate păstra o parte din sumele suplimentare dacă reduce cotele defalcate vărsate autorităţilor locale din anumite venituri (TVA, impozit pe profit) acestea urmând să compenseze cu sumele obţinute din taxarea suplimentară a proprietăţii.

Ionuţ Dumitru este însă de părere că înainte de a discuta de impozite majorate ar trebui crescută mai întâi eficienţa în activităţile de colectare ("cu CAS-uri de 30%, bulgarii colectează, raportat procentual la PIB, mai mult decât noi cu 44%; la fel cu TVA-ul de 20% sunt mai eficienţi decât noi cu unul de 24%").

Până la urmă, principala problemă în implementarea unei decizii de majorare a impozitelor pe proprietate este că cei chemaţi să o voteze beneficiază din plin şi de avantajele proprietăţii multiple, şi de cele ale proprietăţii de lux.

 

Sursa

19 September 2012