Plasticul – cea mai mare problemă a civilizației moderne, se poate transforma într-una dintre soluțiile de viitor pentru piața imobiliară. O echipă de inventatori a început deja să construiască locuințe din plastic reciclat și transformat în cărămizi, iar performanțele măsurate după construcție sunt remarcabile: casele făcute din plastic sunt rezistente la seism, izolează excelent fonic și termic și permit orice fel de design, în așa fel încât la final nu pot fi diferențiate nicicum de o casă construită convențional.

40793-caramizi_plastic.jpgAn de an, mai mult de 300 de milioane de tone de plastic sunt aruncate în ocean. Din acest volum, doar 8% este reciclat. Restul amenință viața oceanică și garantează schimbări globale dramatice. În această perspectivă, mai multe echipe de specialiști din toate domeniile încearcă să găsească soluții. O astfel de echipă este formată din doi inventatori care vor să mute plasticul din oceane pe piața imobiliară prin transformarea acestuia în material de construcție.

Conceptul nostru este simplu: plasticul adunat din ocean este comprimat printr-un proces brevetat de compania noastră până când prinde forma unei cărămizi convenționale, solide și perfect adaptată construcțiilor, pe care noi an numit-o Re-Plast”, explică  reprezentanții companiei ByFusion.

Reciclarea plasticului se face fără emisii de carbon, într-o micro-uzină portabilă

Echipamentul de comprimare este mic și mobil, încape cu ușurință într-un container, în timp ce procesul de transformare a plasticului în cărămizi este aproape în întregime ecologică, fără a genera emisii de carbon. Un lucru diferit față de alte încercări similare de a transforma plasticul în materiale de construcție este faptul că se poate folosi orice fel de plastic, fără a se face o selecție în prealabil. Nici măcar prespălarea nu mai este necesară.

Cărămizile de plastic sunt ușor customizabile după preferințele clienților. Acestea pot fi făcute în orice formă și se vor monta apoi pe suporți verticali, care vor fi acoperiți în ciment. Rezultatul final este imposibil de deosebit de un perete din cărămidă clasică”, continuă oficialii companiei.

Cărămizile de plastic nu au nevoie de lipici sau alt fel de adezivi

În acest fel, plasticul reciclat poate fi reutilizat într-un mod care nu implică generarea de noi deșeuri din plastic, așa cum se întâmplă atunci când plasticul este refolosit cu scopul inițial, precum sticle sau ambalaje. De asemenea, nu este nevoie nici de materiale conexe nocive precum lipiciul sau orice fel de adeziv.

Cărămizile RePlast sunt non toxice, la fel cum este și întreg procesul de producție. Casele astfel construite pot contribui la procente ecologice și pot obține cele mai elitiste certificări din domeniu, cum ar fi certificarea LEED”, explică reprezentanții companiei.

Momentan, plasticul reciclat a fost folosit doar pentru pereți și parapeți pentru drumuri, dar compania spune că acest material poate fi folosit în orice fel de proiecte de construcții.

CITEȘTE ȘI:  

24 August 2016