Băncile găsesc cu greu clienţi pentru imobilele pe care le vând pentru a-şi recupera creanţele. Din disperare, acestea sunt dispuse să accepte şi 35% din preţul la care a fost evaluată casa.

O vilă de 250 mp utili, din zona Colentina, din Capitală, se va vinde şi cu un preţ de 400.000 de lei, dacă nu se va găsi un cumpărător mai generos, în timp ce un apartament de două camere de pe bulevardul Kogălniceanu are un preţ de pornire de 34.000 de euro.

Imobilele scoase la licitaţie a treia oară au preţuri cu adevărat scăzute, pentru a-şi găsi, în sfârşit, clienţi.

Specialiştii spun că, în condiţiile în care piaţa scade încontinuu, preţurile enunţate la prima licitaţie sunt deseori mai mari decât cele practicate. În aceste condiţii, cei care vor să vândă cu adevărat trebuie să lanseze o a doua licitaţie, unde preţul scade cu 25%. Cu toate acestea, de multe ori nici a doua oară nu se realizează vânzarea.

„Este o problemă legată de piaţa imobiliară. Prea puţini cetăţeni sunt interesaţi acum de astfel de investiţii", este de părere Marius Crafcenco, preşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti din România.

Preţurile devin atractive abia la reducerea de 25%

Prima licitaţie prezintă imobilul pe piaţă cu preţul rezultat în urma evaluării. Astfel, un apartament de două camere din Braşov costă 41.250 de euro, în timp ce o locuinţă nouă din Capitală, cu aceeaşi suprafaţă, este scoasă la vânzare cu circa 88.000 de euro. În Alba-Iulia, preţul unui apartament de două camere porneşte de la 32.000 de euro.

Abia la a doua licitaţie preţurile devin atractive - un apartament de două camere din Bucureşti nu s-a vândut la 53.200 de euro, astfel că, la următorul termen de licitaţie, pornirea se face de la circa 40.000 de euro.

Termenele la judecătorie, întinse până la toamnă

Mulţi clienţi apelează la agenţiile imobiliare în momentul în care nu mai văd nicio posibilitate să-şi salveze casa. Ei preferă s-o vândă înainte, mai ales dacă au achitat deja cea mai mare parte a creditului. „Am avut un client care mai trebuia să plătească la bancă 20.000 de euro. Şi-a vândut apartamentul de trei camere, din centrul Capitalei, cu 80.000 de euro şi a scăpat de stres", spune Adrian Şişchin, de la Re/max România.

Sute de imobile sunt în acest moment în proces de executare. Numărul lor ar fi însă aproape dublu dacă instanţele româneşti nu ar fi atât de aglomerate.


Sursa

2 June 2010