În momentul în care se gândesc la un credit Prima Casă, clienţii bancari trebuie să ştie că nu doar avansul de 5% le este necesar înainte de obţinerea împrumutului, ci şi o sumă considerabilă, necesară pentru a achita o serie de taxe şi comisioane. Pe această listă intră taxele notariale, depozitul colateral sau asigurarea şi taxa de evaluare. Preţul total diferă în funcţie de banca şi notarul cu care se lucrează, dar un calcul orientativ se poate face în funcţie de caracteristicile şi modalităţile de calcul ale acestor costuri.

33952-ur1p.jpgPrima cheltuială: declaraţia pe proprie răspundere

În primul rând, solicitantul trebuie să acorde o declaraţie pe proprie răspundere că nu deţine în proprietate un alt imobil. Actul se autentifică la notar, iar costul poate varia între 10 şi 15 euro. În unele cazuri, banca solicită şi o opinie notarială, în vederea acordării acceptului juridic. Cei care trec prin această etapă mai trebuie să plătească aproximativ 20 de euro, dar de cele mai multe ori, această sumă va fi scăzută din costul total au autentificării contractului de vânzare-cumpărare.

Evaluarea imobilului nu ar trebui să coste mai multe de 70-90 euro

Urmează etapa de evaluare a imobilului. Aceasta este o taxă care trebuie achitată imediat după obţinerea aprobării juridice. În cele mai multe cazuri, banca solicită folosirea unui evaluator agreat. Doar în cazuri rare, clientul are dreptul să îşi aleagă singur evaluatorul. De data aceasta, preţul variază în funcţie de dimensiunea locuinţei, dar nu ar trebui să depăşească prea mult intervalul de 70-90 euro.

Depozitul colateral şi dobânda se calculează în funcţie de creditul acordat

Al treilea pas este cel de întocmire a unui depozit colateral. Acesta are natura de a oferi o garanţie băncii şi presupune achitarea a trei rate de dobândă, potrivit graficului de rambursare pe care banca îl pune la dispoziţia clientului. Urmează asigurarea imobilului, care este obligatorie şi se calculează procentual din valoarea imobilului, respectiv între 0,1% şi 0,3%. O altă procedură internă este înscrierea garanţiei în arhiva electronică. Acest lucru poate costa oricât, între 15 şi 25 de euro.

Înscrierea antecontractului în cartea funciară este mai scumpă, dar garantează obţinerea locuinţei

După toate aceste etape se ajunge la costurile legate în mod direct de contract. Primul dintre ele este taxa de autentificare a antecontractului de vânzare-cumpărare. Costul aproximativ poate varia între 65 şi 110 euro, suma cea mai mare fiind achitată de către cei care vor să înscrie antecontractul în cartea funciară. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru clientul care îşi doreşte neapărat o locuinţă, pentru că odată făcut acest lucru, nimeni altcineva nu mai poate cumpăra imobilul.

Autentificarea contractului de vânzare-cumpărare variază în funcţie de caracteristicile locuinţei

Abia acesta este momentul în care se achită şi avansul de 5% din valoarea de piaţă a imobilului. Este important de ştiut că acest procent se aplică la valoarea imobilului pe care o stabileşte evaluatorul, în cadrul Raportului de Evaluare. Apoi se poate trece la autentificarea contractului de vânzare-cumpărare. Pentru calcularea sumei necesare este nevoie de folosirea unui calculator on-line orientativ sau apelarea la serviciile unui notar. De exemplu, pentru un apartament de 45.000 euro pe care proprietarul l-a cumpărat cu mai mult de trei ani de la momentul înstrănării, taxa este de 440 euro. Pentru un apartament de 65.000 euro care are aceleaşi caracteristici, costul de achitat de către cumpărător urcă la 600 euro.

Comisionul anual către FNG scade odată cu soldul creditului

Urmează un cost recurent, pe perioada contractului: comisionul către Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, care trebuie achitat anual, conform unei formule legate de soldul creditului. Vestea bună este că acest cost scade odată cu soldul împrumutului. Un ultim cost este legat de modul în care ajung banii la proprieatrul locuinţei. Astfel, dacă aceştia se transferă prin bancă, se va achita comisionul de transfer interbancar. De cealaltă parte, dacă proprietarul doreşte banii cash, atunci se va achita comisionul de retragere numerar. Aşadar, potrivit calculelor IMOPEDIA.ro, cumpărătorul unui apartament în valoarea de 60.000 euro, care a obţinut un credit de 57.000 euro, ar avea de achitat orientativ o sumă cuprinsă între 1.500 şi 1.700 euro, în afară de avansul de 5%.

CITEŞTE ŞI: Ce apartamente poţi cumpăra cu 40.000 euro, în Bucureşti?

 

5 May 2014