Pentru a primi bani, trebuie să cheltuieşti nişte bani. Înainte ca un client să primească finanţarea prin creditul Prima Casă, are de făcut nişte cheltuieli suplimentare obligatorii care urcă la cel puţin 2500 euro. Taxe cu notarii, taxe cu evaluatorii, taxe cu asigurarea... Adunate, pot să facă la fel de mult ca şi avansul minim pentru o locuinţă ieftină.

16651-prima-casa-notari.jpgTaxe la notar

Unul dintre primii paşi pe care solicitantul „Prima Casă" trebuie să îi facă este drumul la notar. Clientul trebuie să declare pe propria răspundere că nu mai deţine alte imobile şi că nu are alte împrumuturi ipotecare. În funcţie de numărul de copii, această declaraţie poate să coste între 15 şi 30 de lei fără TVA. După ce cumpărătorul a găsit locuinţă şi a ajuns la un acord cu vânzătorul, tot la notar se încheie un antecontract şi se achită avansul. De regulă, avansul plătit în momentul semnării antecontractului este cel minim impus de bancă. Mai exact, 3.000 de euro pentru un preţ de 60.000 euro (locuinţe vechi), 3.500 euro pentru 70.000 euro (case nefinalizate) şi 3.750 pentru 75.000 euro (case construite în asociere). Dacă preţul este mai mare decât aceste praguri, calculul se reface, iar viitorul proprietar trebuie să mai scoată ceva bani din buzunar.

Taxa evaluatorului

Pentru a stabili preţul real al locuinţei, este nevoie de un evaluator. Acesta este trimis de bancă şi, în unele situaţii, tot banca suportă şi costurile. De cele mai multe ori însă, cheltuiala este achitată de solicitant. Un evaluator costă în jur de 350 lei.

Comisionul către Fond

Pentru aprobarea creditului, solicitantul trebuie să achite comisionul către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Acesta se ridică la 0,49% pe an, aplicat la valoarea iniţială a creditului, prima plată. Astfel, pentru început, trebuie suportat un cost de 280 euro, 326 euro, respectiv 350 euro, în funcţie de tipul de locuinţă achiziţionată. Unele bănci suportă în avans comisionul către Fond şi îl recuperează ulterior de la client.

Costurile cu asigurare şi depozit

Asigurarea locuinţei este obligatorie, atunci când o cumperi prin credit. Preţurile variază între 100 şi 120 euro, potrivit Conso.ro Totodată, clientul se obliga saăconstituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă. Mai exact, pentru cele trei praguri, de 900 euro, 1.050 euro, respectiv 1.140 euro, calculate la valoarea medie a ratelor din piaţă.

Din nou la notar

După ce aţi strâns toate actele şi creditul a fost aprobat, este nevoie de un nou drum la notar pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare. Dacă preţul de achiziţie este de 60.000 euro, atunci tariful este de minimum 650 euro. Pentru 70.000 euro şi 75.000 euro, taxele notariale se ridică la 700 euro, respectiv 750 euro, potrivit Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.

Programul Prima Casă 3 a început oficial de la 1 februarie. Pentru derularea acestuia, guvernul a alocat 200 milioane euro. Oficialii Fondului Naţional de Garantare estimează că acest plafon se va epuiza în cel mult trei luni.


1 March 2011