S-a dat startul sezonului estival. Astfel că a reapărut veşnicul duel între ofertele de închiriere ale proprietarilor particulari versus promoţiile lansate de hotelieri. IMOPEDIA.ro a studiat preţurile şi vă spune cât vă costă să închiriaţi un apartament la mare pe perioada vacanţei de vară.

Sursa: www.a1.roCă este vorba de o cameră „la gazdă" sau despre un apartament întreg, în general închirierea la particulari este mai avantajoasă din punct de vedere financiar decât cazarea la hotelieri. În plus, criza a dus la o micşorare semnificativă a tarifelor în ultimii doi ani.

Chiriile pe litoral se menţin aproape de nivelul anului trecut. Observăm variaţii foarte mici comparativ cu vara lui 2010. În schimb, faţă de anul 2009 chiriile de pe litoral au înregistrat o scădere de până la 30%. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu trei camere, acestea fiind şi cel mai greu de închiriat. Mamaia rămâne cea mai scumpă staţiune, iar Eforie Sud cea mai ieftină." declară Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.ro.

Nivelul chiriilor în Constanţa

• Garsonierele se închiriază anul acesta cu 165 euro, faţă de 200 euro, cât era în 2009
• Chiria la două camere este de 235 euro în 2011, faţă de 195 euro în 2009
• Trei camere se închiriază cu 350 euro anul acesta, faţă de 460 euro în 2009

Constanţa este însă o zonă secundară de interes pentru chirii, un punct mai fierbinte este Mamaia unde cu precădere, se închiriază în regim hotelier. Acolo sunt puţini care închiriază apartamente pe toată perioada verii, deoarece este mai rentabil să le închirieze la zi.

Nivelul chiriilor în MamaiaSursa: allseasons.ro

• Garsonierele se închiriază cu 245 euro anul acesta, faţă de 280 euro în 2009
• Apartamentele de două camere se închiriază cu 315 euro, faţă de 370 euro în 2009
• Trei camere se închiriază cu 470 euro faţă de 590 euro, în 2009

Neptun este o altă zonă care şi-a păstrat prestigiul şi deci preţurile ceva mai sus. De fapt, este zona de mijloc la nivel de preţuri: nu este nici la fel de scump ca Mamaia sau Constanţa, dar nici pe departe la fel de ieftin cum este mai aproape de graniţă.

Nivelul chiriilor în Neptun

• Garsonierele se închiriază cu 170 euro anul acesta, faţă de 220 euro în 2009
• Apartamentele cu două camere se închiriază cu 240 euro, faţă de 370 euro în 2009
• Cea mai mare diferenţă se simte la trei camere, care anul acesta se închiriază cu 375 euro, iar în 2009 se închiriau cu 590 euro

Preţurile scad pe măsură ce ne îndepărtăm de Neptun. Fie că este vorba de Costineşti sau Mangalia, chiriile scad până la jumătate faţă de Mamaia.

Chirii

Sursă: IMOPEDIA.ro

  • Chiriile ar putea să crească în următoarele luni

Preţurile de anul acesta ar putea creşte, în funcţie de cât de mare va fi interesul faţă de zonă anul acesta.

„Cu siguranţă oamenii vor veni pe ultima sută de metri şi atunci cererea va fi mare, deci preţurile vor urca." este de părere Răzvan Satnoianu, managerul portalului vacantapelitoral.ro.

  • Clienţii ar putea obţine discounturi, dacă ştiu să negocieze

Chiar dacă preţurile vor creşte, există câteva metode prin care turiştii pot obţine chirii mai mici. De exemplu, închirierea pe termen mai lung.

18932-constanta.jpg„Ofertele pe care le avem încurajează șederea pe o perioadă mai lungă, de exemplu la o săptămână închiriată se oferă o zi gratuit, la 10 zile se oferă în plus două zile fără cost suplimentar. Asta pentru că turismul de week-end este cel mai dezavantajos pentru proprietari" continuă Răzvan Satnoianu.

Există clienţi care forţează această limită şi afirmă că vor locuinţa pe o perioadă dublă faţă de sezonul estival.

„Este mult mai avantajos din punct de vedere financiar pentru un turist să-şi închirieze un apartament pe litoral. Cu toate acestea, dacă un client declară proprietarului că vrea apartamentul doar pentru sezonul de vară, atunci proprietarul va ridica preţul. Este mai mare preţul pe lună pentru un sezon, faţă de întreg anul. Astfel că se ajunge la situaţii în care clienţii declară proprietarilor că vor să închirieze pentru şase luni sau un an, iar când se termină sezonul estival pleacă" susţine Paul Dogaru, manager al agenţiei imobiliare Coriax.

În Constanţa, deja s-a închiriat majoritatea apartamentelor pentru întreaga perioadă a verii, spun agenţii imobiliari. Cei care doresc acum să închirieze o locuinţă pe perioadă mai lungă, mai găsesc doar cele mai slabe oferte. Tocmai de aceea, ei îi sfătuiesc pe clienți să rezerve din timp. Așa pot obține și prețuri mai bune.

În regim hotelier, apartamentele ultra-lux din Mamaia se închiriază cu aproximativ 100 euro/noapte, iar cele mai modeste, dar tot moderne, costă 50 euro/zi.

3 June 2011