Ordonanta de Urgenta nr. 30/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 243, din 16 aprilie 2010.

sursa foto:http://onisim.files.wordpress.comNoile norme prevad detalii privind modul in care se vor institui ipotecile pe constructii viitoare si regulile de formare a unei asociatii de persoane interesate de constructia unei case, dupa cum reiese si din buletinul informativ UNAI.

Astfel, locuintele pot fi construite de beneficiari care detin in proprietate terenul pe care urmeaza sa se construiasca locuinta sau prin asociatii fara personalitate juridica constituite din minim 7 membri, dintre care cel putini unul este proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

Totodata se mentioneaza faptul ca banca va avea dreptul sa identifice un client eligibil care sa preia ratele si creditul. In acest fel, pot beneficia de avantajele acestui program si persoanele care au detinut proprietati in cota parte, dar nu impreuna cu sotul sau sotia.

De asemenea, OUG nr. 30/2010 vizeaza introducerea unor reglementari necesare pentru inscrierea in cartea funciara a garantiilor pentru constructia de locuinte in cadrul programului, atat in regim individual, cat si in sistem asociativ, dupa cum urmeaza:
a) un drept de ipoteca legala de rangul I in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, pe toata durata garantiei, cu notarea interdictiei de instrainare a locuintei si a terenului pe o perioada de 5 ani, precum si a interdictiei de grevare a acestora cu orice alte sarcini, cu exceptia celei prevazute la lit. b), pe toata durata garantiei;
b) un drept de ipoteca legala de rangul II in favoarea bancii finantatoare, pe toata durata garantiei.

In acelasi timp, OUG nr. 30/2010 elimina cerinta privind asigurarea spatiului minim de locuit pentru beneficiarul care nu si-a respectat obligatia de plata a ratelor restante si pentru care statul a efectuat plata valorii de executare a garantiei.

Conform noilor reglementari Legea interzice instrainarea locuintei si a terenului, pe o perioada de cinci ani, cu exceptia cotei-parti de teren aferente fiecarei locuinte construite catre oricare dintre membrii asociatiei.

Şapte pentru o casă


Conform OUG nr. 30/2010, care aduce completări în ceea ce priveşte normele de aplicare pentru programul Prima casă, este suficient să găseşti cel puţin şase prieteni care îşi doresc să se aşeze la casele lor. Foarte important este ca măcar unul dintre ei să fie proprietarul terenului pe care intenţionaţi să vă ridicaţi locuinţele.

În plus, trebuie să ţineţi cont de faptul că trebuie să îndepliniţi câteva condiţii, ca şi beneficiari ai acestui program. Astfel, e musai ca până la data solicitării creditului să nu fi deţinut în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită şi să construiţi o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului.

Asocierea prin Prima Casa 2 - o utopie?

Normele pentru construcţiile în ascociere de cel putin şapte persoane prin programul „Prima Casa 2" nu sunt privite cu ochi buni nici de specialiştii imobiliari, nici de cei din domeniul construcţiilor. Cu toţii văd aproape imposibil ca cel puţin şapte oameni să se adune şi să se pună de acord în ceea ce priveşte zona, costurile şi tipul de imobil ce urmează să fie construit.

"Mie in buna partea aceasta prevedere mi se pare utopică. Presupune o  serie intreaga de mintaje, montaj financiar, montaj în ceea ce priveşte terenul, avizele şi aşa mai departe. Astfel de mici cluburi  care să construiască vor fi foarte rare, după părerea mea. Ca acest
lucru sa se realizeze cred ca ar trebui sa fie angajat un atreprenor  care se se ocupe de toate aspect
ele. E foarte dificil', a declarat pentru IMOPEDIA.ro Radu Zilisteanu.


O.U.G. nr.30/2010 aduce următoarele noutăţi principale:(Av. Gabriel Valentin Udrea)
- Se extinde sfera persoanelor care pot beneficia de program. Dacă în forma anterioară erau excluşi cei care deţineau în comun o locuinţă în coproprietate cu alte persoane decât soţii lor, în forma actuală, condiţia de acces la program este să nu deţii o locuinţă în coproprietate cu soţul sau soţia.

Pe cale de consecinţă, dacă deţii o locuinţă în coproprietate cu altă persoană decât soţul sau soţia, şi îndeplineşti şi celelalte condiţii, te poţi califica pentru program.

- S-a eliminat menţiunea din forma anterioară, care stabilea că putea fi beneficiar al programului şi persoana fizică care dobândise prin moştenire, anterior intrării în vigoare a ordonanţei, cote-părţi din dreptul de proprietate asupra unor locuinţe. Restrângerea este însă doar aparentă. În realitate, faţă de extinderea menţionată anterior, în forma actuală, o persoană fizică, care a primit prin moştenire o cotă-parte din dreptul de proprietate asupra unei locuinţe, pe care o deţine deci în coproprietate alături de alte persoane decât soţul său, poate beneficia de program.
- S-a extins de asemenea sfera ipotezelor în care programul ar putea fi utilizat pentru finanţare. În acest sens, s-a pornit de la o situaţie întâlnită în practică, în care mai multe persoane se asociază informal pentru construirea unui imobil cu mai multe locuinţe, care să le revină fiecăreia în proprietate. Chiar dacă numai una din aceste persoane deţine în proprietate terenul, accesul la program este posibilă.

- S-au adus o serie de clarificări procedurale, menite să protejeze drepturile statului (înscrierea unei ipoteci de rangul I, posibilitatea constituirii de ipoteci asupra unor imobile viitoare, prin derogare de la prevederile art. 1775 din Codul Civil) şi să faciliteze executarea silită (prin derogarea de la art.154 (3) din codul de procedură fiscală, permiţându-se executarea silită şi asupra spaţiului minim locuit de debitor şi familia sa).







19 April 2010