Cei care se tem că programul s-ar putea încheia înainte de a-şi găsi o locuinţă, pot rezerva creditul la bancă.

26836-08prima_casa_lib_0891006949.jpgCreditele imobiliare ieftine Prima Casă vor mai fi pe piaţă cel puţin până la finele anului, atât BCR, cât şi BRD, cele mai mari bănci locale, susţinând că au fonduri suficiente pentru a da împrumuturi câteva luni de acum încolo.

Alţi creditori, cum ar fi Credit Agricole, care au terminat deja fondurile alocate în cea de-a patra fază a programului, au anunţat că au primit sume suplimentare. Deşi sunt cele mai ieftine credite de pe piaţă, mulţi români nu le-au putut accesa fie pentru că au întârziat depunerea dosarului de credit, fie pentru că nu au avut un salariu suficient de mare. Băncile vin însă cu soluţii.

Case mai ieftine

Astfel, cei care au probleme în a-şi găsi o casă şi se tem că fondurile se vor termina îşi pot „rezerva” creditul. Clientul aduce documentele pentru dosarul de credit, iar banca, după ce a verificat dacă solicitantul este eligibil sau nu, îi va păstra suma necesară chiar şi o perioadă de 18 luni. Una dintre băncile care procedează astfel este BCR.

În plus, pentru mulţi tineri, cumpărarea unei case sau construirea unei locuinţe implică un efort financiar de care nu sunt în stare. Ceea ce se ştie mai puţin este că Prima Casă finanţează şi investiţii mai ieftine. Astfel, se oferă credite pentru mansardarea şi construirea de anexe la casele deja existente, investiţii cu un cost total mult mai mic decât construcţiile de sine stătătoare. „Dacă este vorba de mansarde construite pe blocuri, este nevoie de obţinerea acordului asociaţiei de proprietari. Situaţia juridică a construcţiei trebuie să fie foarte clară pentru bancă”, au declarat, pentru EVZ, reprezentanţi bancari. Alţi tineri au cumpărat casele de la rude, pentru un preţ mai bun.

Credit în lei sau euro

În timp ce majoritatea băncilor de pe piaţă acordă împrumuturi în euro, BCR a anunţat, recent, că va pune accentul pe lei. La o diferenţă de 4 puncte între dobânzile creditelor în lei şi cele ale împrumuturilor în euro, puţini români se lasă convinşi să se împrumute în moneda naţională. Specialiştii consideră că nivelul dobânzilor la euro se află acum la un minim istoric, adică pe termen lung va creşte. Or, un împrumut imobiliar are o durată de 20 -30 de ani.

Rămâne de văzut dacă evoluţia de dobândă va pune semn egal între costurile în lei şi euro. Dacă până acum creditele în euro au fost net avantajoase, au apărut însă şi situaţii în care este mai bine să împrumutaţi lei. De exemplu, pentru tranzacţiile imobiliare în moneda naţională, tot mai întâlnite în ultimul timp.

 

Sursa

18 October 2012