Vânzarea unei proprietăți în perioadele de concediu este considerată o dificultate de mulți dintre agenții imobiliari. Ei bine, este drept că acesta nu este un scenariu clasic, ca la carte, dar ar trebui văzut mai degrabă ca o provocare decât ca o problemă. Crăciunul nu este nici pe departe o perioadă lipsită de oportunități imobiliare, atât din punctul de vedere al specialistului, cât și din cel al vânzătorului sau cumpărătorului. Diferența este că trebuie modificat întreg sistemul de funcționare care este valabil în restul anului.

36074-oferta_iarna.jpgNevoia de a vinde o proprietate nu se estompează în preajma sărbătorilor sau a concediilor, iar sfârșitul anului nu face excepție. Astfel, o mulțime de agenți imobiliari ajung în momentul în care se pregătesc să scoată la vânzare o proprietate și apoi își dau brusc seama că perioada Crăciunului și a Revelionului este periculos de aproape. Se creează atunci un blocaj mental bazat în special pe stereotipuri, iar în loc să caute soluții pentru situația de moment, se ajunge la îngrijorarea că proprietatea se va putea vinde abia peste două luni, când toată frenezia sărbătorilor va dispărea.

Primul lucru pe care ar trebui să îl facă brokerii ajunși în această situație este să tragă adânc aer în piept și să înceteze cu îngrijorarea. Proprietatea trebuie listată cât mai curând cu putință, pentru a fi deja pe piață în momentul sărbătorilor de iarnă. În ciuda părerii generale, Crăciunul poate fi o perioadă aglomerată, iar acest lucru se explică prin faptul că mulți dintre potențialii cumpărători au un program de muncă mult mai lejer și au timp să arunce o privire asupra proprietăților disponibile. Mulți poate vor să se mute în noul an, pentru a fi mai aproape de școală sau pentru oportunități de serviciu”, explică Nikki Peinke, specialist imobiliar The Property Exchange.

Timingul nepotrivit poate fi compensat de prezentarea corectă a proprietății

Prin urmare, argumentele legate de timingul vânzării sunt mult mai puțin importante decât cele legate de prețul și prezentarea corectă, la fel cum se întâmplă și în tot restul anului.

Revin deci cu același sfat ferm pe care îl ofer mereu celor din domeniu: este nevoie de mare atenție atunci când vine vorba de stabilirea prețului și prezentarea proprietății. Se pot pierde zeci de mii de euro, dacă un specialist nu dă atenție unuia dintre aceste aspecte. Cumpărătorii pot fi foarte neiertători și, dacă nu se face totul corect de la bun început, cu greu se vor lăsa convinși să se întoarcă pentru a mai arunca încă o privire”, continuă Nikki Peinke.

Dar listarea în sine trebuie să se facă diferit față de restul anului. În primul rând, fotografiile proprietății vor include decorațiunile de Crăciun. Acest lucru poate fi un avantaj, în primele momente după lansarea anunțului, dar cu siguranță se poate transforma într-un minus pe termen scurt, dacă proprietatea nu se vinde imediat.

În momentul în care o proprietate este scoasă la vânzare în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci fotografiile acestora vor include decorațiunile de Crăciun. Acest lucru poate, pe de o parte, să transmită un mesaj care spune că proprietatea este proaspăt apărută pe piață, iar acest lucru stârnește mereu atenția clienților. Luna decembrie, chiar și ianuarie, pot avantaja aceste proprietăți din punct de vedere al vizionărilor. După acest moment însă, fotografiile trebuie schimbate”, arată Stephan Martin, broker NTS Estate.

Cu alte cuvinte, la scurt timp după ce trece perioada sărbătorilor, imaginea decorațiunilor de Crăciun poate induce sentimentul de ofertă perimată. Astfel, este necesar un set actual de fotografii. Tot în perioada Crăciunului, brokerii imobiliari pot modifica pachetele de vânzare ale proprietăților pe care le au în portofoliu. Unii proprietari pot fi interesați să listeze prețuri speciale pentru sezon, în special cei care au nevoie de o vânzare rapidă. De cealaltă parte, clienții pot fi interesați de aceste oferte care nu sunt de găsit în restul anului. Astfel, o comunicare eficientă și o activitate dinamică a brokerului, în perioada sărbătorilor de iarnă, pot compensa eventuala amorțeală a pieței.

CITEȘTE ȘI:

 

 

22 December 2014