Semnalele tot mai puternice, care arată că piaţa imobiliară londoneză ar putea intra curând pe făgaşul normalului, i-au convins pe mulţi investitori străini că 2011 este momentul perfect pentru achiziţia unei locuinţe în Londra. Şi nu vorbim de orice proprietăţi, ci de cele de lux. Interesul străinilor a făcut ca preţurile caselor de peste un milion lire din Londra să crească în cel mai alert ritm din ultimul an, în primul trimestru din 2011.

London BridgeValoarea medie a proprietăţilor de lux a crescut cu 2% în primul trimestru al acestui an faţă de ultimele trei luni din 2010, potrivit statisticilor. Dacă facem comparaţia cu aceeaşi perioadă a anului trecut se observă o crestere de 3,3%.

Proprietăţile de lux au redevenit interesante odată cu revenirea investitorilor străini cuplat cu faptul că de luna viitoare vor creşte taxele în cazul locuinţelor de peste un milion lire. Creşterea va fi de un punct procentual, ajungând astfel la 5% din valoarea proprietăţii achiziţionate.

Cea mai scumpă proprietate din lume se află la Londra

Aflată încă în criză imobiliară, piaţa londoneză a atras atenţia întregii lumi la finalul lui 2010 când a fost inaugurată cea mai scumpă clădire de apartamente din lume. Astfel, titlul de cea mai costisitoare proprietate a trecut la un penthouse din One Hyde Park care a costat 140 de milioane lire sterline.

Previziunile pentru 2011 sunt că preţurile proprietăţilor de lux vor creşte cu 10%, deoarece cererea depăşeşte oferta existentă, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank. Anul trecut 14% dintre cumpărători au fost ruşi şi locuitori din ţările ex-sovietice, iar anul acesta se estimează că numărul lor va creşte. Pe de altă parte, dezvoltatorii de lux nu au mai construit nimic din cauza crizei imobiliare, aşa că oferta este în continuare limitată.

Londra rămâne una dintre cele mai scumpe pieţe imobiliare

Londra nu este numai una dintre cele mai interesante destinaţii turistice, ci şi cel mai scump oraş din insulă. Capitala Angliei se afla pe locul 17 în topul celor mai scumpe oraşe din lume în 2010, clasament care studiază costul vieţii cotidiene şi preţul de închiriere a proprietăţilor.

Un studiu publicat de grupul bancar HSBC, al doilea ca mărime din lume, arată că 80% dintre cei care nu au propria locuinţă visează la achiziţia unei proprietăţi, dar mai puţin de un sfert dintre aceştia sunt convinşi că acest lucru nu se va întâmpla în următorii cinci ani.

În prezent, preţul mediu al unei locuinţe din Londra este de aproximativ 130.000 lire sterline, în timp ce venitul mediu anual al unui tânăr este de doar 20.000 lire, adică de aproape şapte ori mai mic. Aşa că singura soluţie rămâne un împrumut la bancă. Dar, în condiţiile economice actuale, băncile sunt foarte atente cu banii lor. Astfel, atunci când vine vorba de acordarea unui credit ipotecar calculul este simplu: se ia venitul anual al solicitantului şi se înmulţeşte cu patru, iar ce rezultată este suma maximă ce poate fi împrumutată. Ceea ce înseamnă că în cazul unui tânăr cu un venit mediu rămâne o diferenţă care nu poate fi acoperită de bancă, ci, trebuie economisită de solicitant. Aproape imposibil, spun specialiştii englezi, şi asta pentru că un tânăr care câştigă anual 20.000 lire sterline nu va putea economisi lejer 50.000 euro pentru a ajunge cu ajutorul băncii la 130.000 lire sterline, preţul mediu al unei locuinţe din Londra.

Poate de aceea piaţa imobiliară londoneză rămâne împărţită între proprietăţile de lux, care au în continuare foarte mare căutare, şi proprietăţile foarte ieftine.

Străzile Londrei sunt pavate cu aur, spune un vechi proverb englezesc

Traiul în Anglia - şi în mod special în Londra - este destul de costisitor comparativ cu multe oraşe ale lumii. Bineînţeles că acest preţ al vieţii cotidiene depinde foarte mult de gusturile şi stilul fiecăruia, dar oricine trebuie să fie pregătit financiar în capitala britanică.

Chiria lunară medie pentru un apartament cu un dormitor în Londra
• Estul Londrei - 650-750 lire sterline
• Vestul Londrei - 700-800 lire sterline
• Sudul Londrei - 600-700 lire sterline
• Nordul Londrei - 650-750 lire sterline

Chiria medie pentru un apartament cu două dormitoare în centrul Londrei este de 1.500 lire sterline pe lună. Acelaşi apartament are un preţ mediu lunar de 850 lire sterline, dacă este situat la periferie sau în afara oraşului.

Află ce poţi vizita şi cât te costă o vacanţă în Londra.


2 April 2011